Wykonanie
Składniki
Biszkopt:7 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejPrzełożenie: około 500 g
truskawekMus:200 g
truskawek1 łyżeczka
żelatynyBita śmietana:1 litr
śmietanki kremowej 30% lub 36% - bardzo zimnej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
żelatynyDekoracja:150 g
gorzkiej czekolady150 g
płatków migdałówcukier puderPrzygotowanie
Biszkopt: Dno wysokiej prostokątnej formy o wymiarach 20 cm x 25 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać.
Mąkę pszenną przesiać razem z
mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce
cukier (w krótkich odstępach czasu).
Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane
żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z
białkami).Dodać przesiane
mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie
biszkopt.Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat (rzucić z wysokości około 40 cm). Ostudzić.Mus:
truskawki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na ogniu i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać
żelatynę, mieszać energicznie aż cała
żelatyna się rozpuści. Ostudzić i odczekać około 1/2 godziny przed przełożeniem aż nieco zgęstnieje.Odkroić boki
biszkoptu od formy i wyłożyć
biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z
biszkoptu,
ostrym nożem przekroić
biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy mniejszych foremek).
Bita śmietana: w małym rondelku zagotować 1/4 szklanki
wody, odstawić z ognia, wsypać
żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną
śmietankę kremówkę ubić z
cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną
żelatyną.Na tacy lub desce ułożyć pierwszy blat
tortu i polać go połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć połówki
truskawek i przykryć 1/3 ubitej
śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć mus,
truskawki i 1/3
bitej śmietany. Resztę
śmietany rozprowadzić na bokach
tortu.Boki obsypać
płatkami migdałów, na wierzch zetrzeć ciemną
czekoladę lub odwrotnie - na boki dać
czekoladę a na wierzch
migdały. Tort posypać solidną porcją
cukru pudru.Wskazówki
Biszkopt upieczony w tortownicach o podanych w przepisie wielkościach najłatwiej będzie pokroić na 2 części. Jeśli upieczemy go w mniejszej tortownicy np. 23 - 24 cm będzie go można przekroić na 3 blaty.

