Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 3 czerwca 2014 r. To jest niesamowity tort, inspirowany pralinkami Raffaello. Podstawę stanowi delikatny, mięciutki
biszkopt, nasączony
likierem amaretto, który jest przełożony
truskawkami i
kokosowym kremem. Całość przyprószona wiórkami kokosowymi, a górę zdobią gotowe
kokosowe pralinki.
Alkoholowy poncz wzmacnia smak i nadaje egzotycznej wyrazistości. Ukryte w środku białego
tortu czerwone
owoce, są niespodzianką i poprzekrojeniu sprawiają interesujące wrażenie wizualne. Niestety nie mogłam pokazać kawałka ciasta, ponieważ piekłam go dla mojego taty na urodziny, ale zapewniam, że segmencik wygląda odlotowo. Ponadto
truskawki nadają rześkości i równoważą
słodycz czekolady. Krem Raffaello jak dla mnie jest bezkonkurencyjny. Przygotowany na bazie
mleczka kokosowego, wiórków,
likieru,
serka mascarpone i
białej czekolady, bardzo puszysty, delikatny i doskonale wtapia się w tort. Całość jest przysypana wiórkami kokosowymi, wierzch udekorowany gotowymi pralinkami. Na uwagę zasługuje również feeria
kokosowych aromatów, która jest najpiękniejsza na świecie. Idealny na okazje większe i mniejsze, a i bez okazji z pewnością też będzie znakomity. Tort dobrze jest przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Tort Raffaello z
truskawkami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca . Aksamitny tort Rafaello z
truskawkami! Tort jest kwintesencją
kokosa, wydobywa z niego wszystkie zalety, czyniąc niebywałą przyjemność dla zmysłów :-)))Oceny: 4,9Czas przygotowania: 55 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz. i 25 minLiczba porcji: 12Składniki:Przepis pochodzi stąd :))
Biszkopt:
jajka (w temperaturze pokojowej): 7
cukier : 200 g (1 szklanka)
mąka pszenna : 144 g (1 szklanka)
mąka ziemniaczana : 50 g (1/3 szklanki)Masa kokosowa Raffaello:
mleko kokosowe : 400 ml
wiórki kokosowe : 75 g
likier kokos owy : 4 łyżki
cukier puder : 10 łyżek
mascarpone (zimne): 750 g
biała czekolada : 200 gWarstwa owocowa:
truskawki (mogą być świeże lub mrożone): 20
sok z cytryny : 1 łyżka
skórka z cytryny : szczypta
cukier waniliowy : 16 g
konfitura truskawkowa : 4 łyżki
mąka ziemniaczana : 1-2 łyżeczkiNasączenie i dekoracja:
likier amaretto( lub 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego wymieszanego z
rumem lub
wodą): 4-5 łyżek
wiórki kokosowe : 75 g
truskawka z szypułką : 1pralinki
kokosowe : 8-10Przygotowanie:
Biszkopt:dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia,
boków niczym nie smaruję i nie wykładampiekarnik nagrzewam do 180oC
białka ubijam na sztywno, następnie dodaję po łyżce
cukier, cały czas miksując ubijam jeszcze przez około 2 minuty, aż
białka będą gęste i błyszczącewciąż ubijając dodaję stopniowo
żółtka w
trzech partiachdodaję przesianą
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksuję krótko i na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników na jednolitą masęcałą zawartość wykładam do formy i wstawiam do piekarnikapiekę przez 30 minut, do suchego patyczkaod razu wyjmuję z piekarnika i energicznie odstawiam na blatstudzę
biszkoptkroję na 3 krążkiMasa kokosowa Raffaello:
mleko kokosowe gotuję w garnku, dodaję
wiórki kokosowe, zmniejszam ogień i gotuję bez przykrycia przez około 1/2 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając na koniec wiórki powinny wchłonąć całe
mleko kokosowe - to jest bardzo ważne, podany czas 30 minut może się wydłużyćdodaję
likier kokosowy, mieszam i bardzo dokładnie studzę (można przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce do rana)ubijam
mascarpone z
cukrem pudrem (około 2 minuty), aż wyraźnie zwiększy objętość i się napuszydodaję ostudzoną masę
kokosową i mieszamnastępnie dodaję roztopioną i przestudzoną
białą czekoladę i znów mieszam, wstawiam do lodówki do czasu użycia

Warstwa owocowa:
truskawki dokładnie myję i usuwam szypułki najładniejszą pozostawiam z szypułką

2/3 ilości
truskawek wkładam do garnka, dodaję sok i
skórkę z cytryny,
cukier waniliowy,
dżem i miksuję blenderemdodaję
mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej
wody (dajemy 1 łyżeczkę
mąki jeśli używaliśmy świeżych
truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), mieszam, doprowadzam do zagotowania, zdejmuję z ognia i dodaję odłożone (1/3)
truskawki, pokrojone na kawałeczki dokładnie studzę przed użyciem

Przełożenie:masę
kokosową dzielę na 3 części, dwie wykorzystuję na przełożenie
tortu, a jedną na obłożenie go z wierzchu
biszkopty skrapiam
likierem, wykładam ostudzone
owoce
oraz masę
kokosowąpo obłożeniu
tortu masą
kokosową, obkładam go wiórkami kokosowymi

wstawiam na około 1-3 godziny do lodówki i dekoruję




Smacznego !!!