Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 4 maja 2014 r. O mojej miłości do
ciasta drożdżowego już nie raz się tu rozpisywałam. Tym razem przygotowałam pyszne bułeczki wypełnione po brzegi
serowo-
pomarańczowym nadzieniem i zwieńczone przepysznym lukrem
cytrynowym. Takie puszyste, mięciutkie i aromatyczne słodkoości, otulone lnianą ściereczką, idealnie sprawdzają się na majowy piknik. Można cieszyć się ich smakiem zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe, wtedysą najsmaczniejsze. Polecam są naprawdę doskonałe:))Drożdżówki na majówkę Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 maja . Puszyste drożdżówki na majówkę! Nie wiem jak u Was, ale u mnie zauważyłam, że kiedy zapach
drożdżowego ciasta zaczyna roznosić się po domu, wszyscy domownicy jak za dotknięciem
różdżki, zaczynają kręcić się w pobliżu kuchni. Oczywiście nie ma szans na całkowite wystudzenie drożdżówek . I na nic prośby i namowy, że ciepłe, niezdrowe, nikt tego nie słucha. Nawiasem mówiąc nie dziwię się, bo sama też tak robię :))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 2 godz. i 25 minLiczba porcji: 31Rozmiar porcji: 1 drożdżówkaSkładniki:Przepis zaczerpnięty stąd :))Ciasto:
żółtka (w temperaturze pokojowej): 3
masło (bardzo miękkie): 100 gświeże
drożdże : 35 g
cukier : 3 łyżkiciepłe
mleko (ale nie gorące): 250 ml
mąka pszenna (użyłam tortowej Lubelli): 350 g
sól morska : 1/2 łyżeczkiNa wierzch:
żółtko : 1
mleko : 1 łyżka
Lukier:
cukier puder : 200 gsok z
pomarańczy (może być z
cytryny lub
woda): około 2 łyżkiNadzienie:
biały ser (tłusty lub półtłusty w kostce lub w trójkątnym pudełku): 500 g
cukier : 4 łyżki
jajka : 2
cukier waniliowy : 1 łyżkasmażona lub kandyzowana
skórka pomarańczowa : 50 gskórka z
pomarańczy : 1
pomarańczaPrzygotowanie:Ciasto:
żółtka,
masło i
drożdże wyjmuję wcześniej z lodówkido miseczki lub kubka wkładam pokruszone
drożdże i rozcieram je z 1 łyżeczką
cukrudodaję ciepłe
mleko oraz 2 czubate łyżki
mąki, dokładnie mieszam i odstawiam na około 10-15 minut pod pod przykryciem ze ściereczki, do czasu, aż na powierzchni powstanie gruba piana w międzyczasie przesiewam
mąkę do większej miski, dodaję
sól, resztę
cukru i mieszamwlewam spieniony rozczyn z
drożdży i mieszam drewnianą łyżką (można miksować mieszadłem miksera)dodaję stopniowo
żółtka, cały czas mieszając (lub miksując), aż ciasto będzie gładkie i bez grudekwyrabiam je jeszcze przez około 3-5 minut ręką (lub hakiem miksera do
ciasta drożdżowego)następnie stopniowo dodaję miękkie
masło, cały czas zagniatając ciasto (można miksować), wyrabiam przez około 10 minut do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk (nawet jeśli ciasto wyrabiamy mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmi)ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (wstawiam w piekarnik nagrzany do 30oC)Nadzienie:wykładam
ser na talerz i rozgniatam go widelcem razem z
cukrem,
jajkami i
cukrem waniliowymdodaję smażoną/kandyzowaną skórkę z
pomarańczy i startą skórkę, dokładnie łączęwyjmuję ciasto na stolnicę i wygniatam przez minutę (moje ulubione zajęcie), pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny - tak robię, bo lubię ciasta długo wyrastające w chłodzie), można od razu piec bułeczkipodsypuję
mąką stolnicę i wałkuję ciasto na duży prostokąt około 35*45 cmdzielę go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm) z brzegu paska układam nadzienie i zwijam długi rulonik z ciasta (zwijanie zaczynamy od dłuższego
boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepiam ciasto na całej długości łączeniapowtarzam z resztą ciastadużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, przenoszę w dłoniach roladki i układam je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępykroję na około 4-5 cm kawałkismaruję
żółtkiem, roztrzepanym z
mlekiem i odstawiam na około 1/2 godziny w ciepłe miejscejeśli ciasto leżakowało w lodówce, uformowane bułeczki pozostawiam do dłuższego wyrastania (około 1 godziny), bo ciasto najpierw musi się ogrzać - stawiam blaszkę z bułeczkami do piekarnika nagrzanego do 30oCpo ogrzaniu bułeczek wyciągam je z piekarnika i nagrzewam go do 180oCwstawiam blaszkę do piekarnika i piekę przez około 25 minut, aż się zrumienią
Lukier:
cukier puder mieszam z
sokiem lub
wodą (w takiej ilości, aby
lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkachsmaruję bułeczki lukrem

i po ostudzeniu kroję na porcje




Smacznego na majówce !!!pomarańczowa, skórka starta z
pomarańczy;