ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki na majówkę

Drożdżówki na majówkę

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 maja 2014 r. O mojej miłości do ciasta drożdżowego już nie raz się tu rozpisywałam. Tym razem przygotowałam pyszne bułeczki wypełnione po brzegi serowo-pomarańczowym nadzieniem i zwieńczone przepysznym lukrem cytrynowym. Takie puszyste, mięciutkie i aromatyczne słodkoości, otulone lnianą ściereczką, idealnie sprawdzają się na majowy piknik. Można cieszyć się ich smakiem zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe, wtedy
są najsmaczniejsze. Polecam są naprawdę doskonałe:))Drożdżówki na majówkę Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 maja . Puszyste drożdżówki na majówkę! Nie wiem jak u Was, ale u mnie zauważyłam, że kiedy zapach drożdżowego ciasta zaczyna roznosić się po domu, wszyscy domownicy jak za dotknięciem różdżki, zaczynają kręcić się w pobliżu kuchni. Oczywiście nie ma szans na całkowite wystudzenie drożdżówek . I na nic prośby i namowy, że ciepłe, niezdrowe, nikt tego nie słucha. Nawiasem mówiąc nie dziwię się, bo sama też tak robię :))
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 2 godz. i 25 min
Liczba porcji: 31
Rozmiar porcji: 1 drożdżówka
Składniki:
Przepis zaczerpnięty stąd :))
Ciasto:
żółtka (w temperaturze pokojowej): 3
masło (bardzo miękkie): 100 g
świeże drożdże : 35 g
cukier : 3 łyżki
ciepłe mleko (ale nie gorące): 250 ml
mąka pszenna (użyłam tortowej Lubelli): 350 g
sól morska : 1/2 łyżeczki
Na wierzch:
żółtko : 1
mleko : 1 łyżka
Lukier:
cukier puder : 200 g
sok z pomarańczy (może być z cytryny lub woda): około 2 łyżki
Nadzienie:
biały ser (tłusty lub półtłusty w kostce lub w trójkątnym pudełku): 500 g
cukier : 4 łyżki
jajka : 2
cukier waniliowy : 1 łyżka
smażona lub kandyzowana skórka pomarańczowa : 50 g
skórka z pomarańczy : 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Ciasto:
żółtka, masło i drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki
do miseczki lub kubka wkładam pokruszone drożdże i rozcieram je z 1 łyżeczką cukru
dodaję ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszam i odstawiam na około 10-15 minut pod pod przykryciem ze ściereczki, do czasu, aż na powierzchni powstanie gruba piana w międzyczasie przesiewam mąkę do większej miski, dodaję sól, resztę cukru i mieszam
wlewam spieniony rozczyn z drożdży i mieszam drewnianą łyżką (można miksować mieszadłem miksera)
dodaję stopniowo żółtka, cały czas mieszając (lub miksując), aż ciasto będzie gładkie i bez grudek
wyrabiam je jeszcze przez około 3-5 minut ręką (lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego)
następnie stopniowo dodaję miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto (można miksować), wyrabiam przez około 10 minut do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk (nawet jeśli ciasto wyrabiamy mikserem, dobrze jest w połowie wyrabiania wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać do końca dłońmi)
ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (wstawiam w piekarnik nagrzany do 30oC)
Nadzienie:
wykładam ser na talerz i rozgniatam go widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym
dodaję smażoną/kandyzowaną skórkę z pomarańczy i startą skórkę, dokładnie łączę
wyjmuję ciasto na stolnicę i wygniatam przez minutę (moje ulubione zajęcie), pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny - tak robię, bo lubię ciasta długo wyrastające w chłodzie), można od razu piec bułeczki
podsypuję mąką stolnicę i wałkuję ciasto na duży prostokąt około 35*45 cm
dzielę go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm) z brzegu paska układam nadzienie i zwijam długi rulonik z ciasta (zwijanie zaczynamy od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepiam ciasto na całej długości łączenia
powtarzam z resztą ciasta
dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, przenoszę w dłoniach roladki i układam je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy
kroję na około 4-5 cm kawałki
smaruję żółtkiem, roztrzepanym z mlekiem i odstawiam na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce
jeśli ciasto leżakowało w lodówce, uformowane bułeczki pozostawiam do dłuższego wyrastania (około 1 godziny), bo ciasto najpierw musi się ogrzać - stawiam blaszkę z bułeczkami do piekarnika nagrzanego do 30oC
po ogrzaniu bułeczek wyciągam je z piekarnika i nagrzewam go do 180oC
wstawiam blaszkę do piekarnika i piekę przez około 25 minut, aż się zrumienią
Lukier:
cukier puder mieszam z sokiem lub wodą (w takiej ilości, aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach
smaruję bułeczki lukrem
i po ostudzeniu kroję na porcje
Smacznego na majówce !!!
pomarańczowa, skórka starta z pomarańczy;
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/05/drozdzowki-na-majowke.html