Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 24 lutego 2014 r. Dokładnie nie wiadomo, gdzie i kiedy zaczęto wyrabiać pierwsze naleśniki . Najprawdopodobniej pomysł przyrządzania placków z
mąki i
mleka zrodził się już w starożytności w chwili, gdy uzyskano dostęp do obu tych produktów. Wersji jest tak wiele, jak wiele jest rodzajów naleśników . Jedne źródła podają, iż jako pierwsi okrągłe placuszki robili Rzymianie, które nazywali placenta (słowo pochodzi z łaciny), jedząc jezamiast
chleba. W tym przypadku obecność naleśników w Europie zawdzięczalibyśmy rzymskim legionistom, którzy rozpropagowali przepis po prowincji Imperium Romanum. Niektórzy Włosi jednak twierdzą, że ich popularność w Europie zawdzięczamy nie legionistom, ale Katarzynie Medycejskiej, która wychodząc za mąż za króla Francji w XVI wieku, zabrała ze sobą przepis na ten specjał. Naleśniki te miały pochodzić z Florencji -
serca włoskich naleśników. Z kolei inna wersja
mówi, że pierwsze naleśniki powstały w Chinach w około IV wieku p.n.e. i były przyrządzane z ciasta
ryżowego, oraz spożywane z warzywami, a stamtąd dotarły na Bliski Wschód i później do Europy. Naleśniki mocno
czekoladowe, to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, idealne na słodkie śniadanie, czy podwieczorek. Zarówno dla tych, którzy lubią
czekoladę, jak i dla wielbicieli naleśników. Ponieważ mamy koniec karnawału i trzeba się najeść przed Wielkim Postem - więc zachęcam do przygotowania tej wyjątkowo prostej ale zadziwiającej smakiem potrawy:-)Naleśniki mocno
czekoladowe Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 22 lutego .Tworzenie potrawy, to jest sztuka, komponowanie, kreowanie. O efekcie końcowym decyduje dobór składników, ich jakość, nasze potrzeby (zachcianki) w danej chwili. Moje naleśniki przełożyłam
kremem czekoladowym, niektóre zwinęłam w ruloniki, inne złożyłam w trójkąty, posypałam
cukrem pudrem, podałam z musem
wiśniowym i
bitą śmietaną. Tutaj kwaskowaty smak
wiśni fantastycznie złamał
słodycz czekolady i
bitej śmietany. Smaki się zrównoważyły, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Aksamitny smak
czekolady przeniósł mnie myślami w długie i zimne wieczory, a orzeźwiający smak
wiśni przywołał letnie wspomnienia. To danie jest połączeniem smaków dwóch pór roku, którymi warto się rozkoszować:-)Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.Liczba porcji: 20Rozmiar porcji: 1 naleśnikSkładniki:Przepis pochodzi z tego bloga - zmodyfikowanyNaleśniki
kakaowe:
mąka pszenna (np. typ 500, wrocławska): 230 g
kakao gorzkie : 3,5 łyżki
sól morska : szczypta
cukier : 3,5 łyżki
jajka : 4
mleko : 630 ml
masło (roztopione): 60 gDo podania:
Krem czekoladowy:
czekolada deserowa : 200 g
śmietanka 30 % : 200 mlMus
wiśniowy:mrożone lub świeże
wiśnie : 400 g
cukier puder : 3 łyżkidomowy
cukier waniliowy : 2 łyżkiOpcjonalnie:starta skórka z
pomarańczy : 1 łyżeczka lub
likier pomarańczowy : 1 łyżka
cukier puder : do przyprószenia
bita śmietana : do dekoracjiPrzygotowanie:Naleśniki
kakaowe:do dużej miski przesiewam
mąkę oraz
kakao, dodaję
sól,
cukier oraz
jajka wlewam szklankę
mleka i wszystko miksuję na gładką masędodaję resztę
mleka i dokładnie miksuję do jednolitej i gładkiej masy bez grudekdodaję roztopione
masło i miksujęodstawiam na 10 minut, po czym smażę cienkie naleśnikinabieram porcję ciasta łyżką wazową, wcześniej mieszając ciastociasto rozprowadzam przechylając i obracając suchą patelnię naleśnikową, bez dodatkowego tłuszczu naleśniki smażę po około minucie z każdej strony, podważam
łopatką i na
łopatce przewracam na drugą stronęmożna przechowywać w lodówce lub mrozić, można od razu podawać trzymając w cieple
Krem czekoladowy: w rondelku lub garnku gotuję
śmietankę, odstawiam z ognia, dodaję połamaną na kosteczki
czekoladę i zostawiam bez mieszania na 5 minutnastępnie mieszam łyżką na gładki krem, przekładam do czystej i suchej miseczkiMus
wiśniowy:do rondelka wsypuję mrożone
wiśnie i pod przykryciem rozmrażam, podgrzewając na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiemnastępnie
wiśnie miksuję blenderem i przecieram przez sito dodaję
cukier puder,
cukier waniliowy, skórkę z
pomarańczy i mieszamprzelewam do czystego dzbanuszka (świeże
wiśnie zmiksować i przetrzeć przez sitko, doprawić jak wyżej)ciepłe naleśniki przekładam kremem, zawijam w rulonik lub składam w trójkąt, posypuję
cukrem pudrem, podaję z musem
wiśniowym i
bitą smietaną


Smacznego !skórka z
pomarańczy,
bita śmietana;