ßßß Cookit - przepis na Naleśniki mocno czekoladowe

Naleśniki mocno czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 24 lutego 2014 r. Dokładnie nie wiadomo, gdzie i kiedy zaczęto wyrabiać pierwsze naleśniki . Najprawdopodobniej pomysł przyrządzania placków z mąki i mleka zrodził się już w starożytności w chwili, gdy uzyskano dostęp do obu tych produktów. Wersji jest tak wiele, jak wiele jest rodzajów naleśników . Jedne źródła podają, iż jako pierwsi okrągłe placuszki robili Rzymianie, które nazywali placenta (słowo pochodzi z łaciny), jedząc je
zamiast chleba. W tym przypadku obecność naleśników w Europie zawdzięczalibyśmy rzymskim legionistom, którzy rozpropagowali przepis po prowincji Imperium Romanum. Niektórzy Włosi jednak twierdzą, że ich popularność w Europie zawdzięczamy nie legionistom, ale Katarzynie Medycejskiej, która wychodząc za mąż za króla Francji w XVI wieku, zabrała ze sobą przepis na ten specjał. Naleśniki te miały pochodzić z Florencji - serca włoskich naleśników. Z kolei inna wersja mówi, że pierwsze naleśniki powstały w Chinach w około IV wieku p.n.e. i były przyrządzane z ciasta ryżowego, oraz spożywane z warzywami, a stamtąd dotarły na Bliski Wschód i później do Europy. Naleśniki mocno czekoladowe, to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, idealne na słodkie śniadanie, czy podwieczorek. Zarówno dla tych, którzy lubią czekoladę, jak i dla wielbicieli naleśników. Ponieważ mamy koniec karnawału i trzeba się najeść przed Wielkim Postem - więc zachęcam do przygotowania tej wyjątkowo prostej ale zadziwiającej smakiem potrawy:-)
Naleśniki mocno czekoladowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 lutego .
Tworzenie potrawy, to jest sztuka, komponowanie, kreowanie. O efekcie końcowym decyduje dobór składników, ich jakość, nasze potrzeby (zachcianki) w danej chwili. Moje naleśniki przełożyłam kremem czekoladowym, niektóre zwinęłam w ruloniki, inne złożyłam w trójkąty, posypałam cukrem pudrem, podałam z musem wiśniowym i bitą śmietaną. Tutaj kwaskowaty smak wiśni fantastycznie złamał słodycz czekolady i bitej śmietany. Smaki się zrównoważyły, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Aksamitny smak czekolady przeniósł mnie myślami w długie i zimne wieczory, a orzeźwiający smak wiśni przywołał letnie wspomnienia. To danie jest połączeniem smaków dwóch pór roku, którymi warto się rozkoszować:-)Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.
Liczba porcji: 20
Rozmiar porcji: 1 naleśnik
Składniki:
Przepis pochodzi z tego bloga - zmodyfikowany
Naleśniki kakaowe:
mąka pszenna (np. typ 500, wrocławska): 230 g
kakao gorzkie : 3,5 łyżki
sól morska : szczypta
cukier : 3,5 łyżki
jajka : 4
mleko : 630 ml
masło (roztopione): 60 g
Do podania:
Krem czekoladowy:
czekolada deserowa : 200 g
śmietanka 30 % : 200 ml
Mus wiśniowy:
mrożone lub świeże wiśnie : 400 g
cukier puder : 3 łyżki
domowy cukier waniliowy : 2 łyżki
Opcjonalnie:
starta skórka z pomarańczy : 1 łyżeczka lub likier pomarańczowy : 1 łyżka
cukier puder : do przyprószenia
bita śmietana : do dekoracji
Przygotowanie:
Naleśniki kakaowe:
do dużej miski przesiewam mąkę oraz kakao, dodaję sól, cukier oraz jajka wlewam szklankę mleka i wszystko miksuję na gładką masę
dodaję resztę mleka i dokładnie miksuję do jednolitej i gładkiej masy bez grudek
dodaję roztopione masło i miksuję
odstawiam na 10 minut, po czym smażę cienkie naleśniki
nabieram porcję ciasta łyżką wazową, wcześniej mieszając ciasto
ciasto rozprowadzam przechylając i obracając suchą patelnię naleśnikową, bez dodatkowego tłuszczu naleśniki smażę po około minucie z każdej strony, podważam łopatką i na łopatce przewracam na drugą stronę
można przechowywać w lodówce lub mrozić, można od razu podawać trzymając w cieple
Krem czekoladowy: w rondelku lub garnku gotuję śmietankę, odstawiam z ognia, dodaję połamaną na kosteczki czekoladę i zostawiam bez mieszania na 5 minut
następnie mieszam łyżką na gładki krem, przekładam do czystej i suchej miseczki
Mus wiśniowy:
do rondelka wsypuję mrożone wiśnie i pod przykryciem rozmrażam, podgrzewając na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem
następnie wiśnie miksuję blenderem i przecieram przez sito dodaję cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i mieszam
przelewam do czystego dzbanuszka (świeże wiśnie zmiksować i przetrzeć przez sitko, doprawić jak wyżej)
ciepłe naleśniki przekładam kremem, zawijam w rulonik lub składam w trójkąt, posypuję cukrem pudrem, podaję z musem wiśniowym i bitą smietaną
Smacznego !
skórka z pomarańczy, bita śmietana;
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/02/nalesniki-mocno-czekoladowe.html