ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 stycznia 2014 r. Tort jest puszysty i delikatny. Można by rzec dziecinnie prosty. Podstawą jest klasyczny biszkopt przełożony i zwieńczony pysznym kremem a la stracciatella z delikatną nutą bananową . Krem na bazie kremówki jest bardzo smaczny, a co najważniejsze znacznie delikatniejszy, niż mdłezapychające kremy maślane. Polecam krem w wersji z czekoladą deserową, ponieważ idealnie przełamuje słodycz śmietanki i fantastycznie się komponuje z bananami . Pokrojone owoce koniecznie trzeba skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Rekomenduję wszystkim miłośnikom bananowo-czekoladowych słodkości. Przepis autorski zainspirowany wieloma kremami i tortami :-)Tort bananowy a la stracciatella Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia . Królewski tort bananowy a la stracciatella! Torcik nie jest za słodki i najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy bananowa feeria zapachów i smaków unosi się w powietrzu i wywołuje baśniowy nastrój. Jest naprawdę boski:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 35 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Biszkopt:jajka : 7cukier : 1 szklankamąka pszenna tortowa : 1 szklankamąka ziemniaczana : 1/3 szklankiNasączenie:sok z cytryny (ok. 1 szklanki): 2-3 cytrynylikier bananowy : 3 łyżkiśmietanka kremówka 30% lub 36% : 500 gkwaśna śmietana 12% : 100 glikier bananowy : 100 mlcukier puder : 50 gżelatyna : 6 łyżeczekdomowy cukier waniliowy : 16 gczekolada deserowa : 100 gbanan : 5sok z cytryny : 1 łyżkaWykończenie:śmietanka kremówka 30% lub 36% : 250 gczekolada deserowa : 50 gcukier puder : 2-3 łyżeczkipomarańcza (obrana): 1 Przygotowanie:Biszkopt:piekarnik nagrzewam do 170oCżółtka oddzielam od białekbiałka ubijam na sztywną pianęstopniowo po 1 łyżce dodaję cukier cały czas ubijającgdy skończy się cukier, ubijam pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty, aż będzie bardzo gęsta i błyszczącanastępnie dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając dokładnie po każdym dodanymobydwie mąki przesiewam do jednej miskido ubitej piany dodaję około 1/3 część mąki i miksuję na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodaję drugą porcję mąki i znów króciutko miksuję, dodaję ostatnią porcję mąki i miksuję krótko tylko do połączenia się składnikówmasę wykładam do tortownicy o średnicy 24 cm (wysokiej na 8 cm), można wyłożyć 25-27 cm-wysokiej na minimum 6 cm, dno wyłożone krążkiem z papieru, boki suche - niczym nie posmarowane, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika piekę przez około 35 minut (piekłam 50 minut, to zależy od piekarnika), do suchego patyczka od razu wyjmuję biszkopt z piekarnika i energicznie odstawiam go na blat studzę na metalowej kratce po 5 minutach odwracam formę z biszkoptem do góry dnem i odkładam go na deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia pozostawiam do ostudzenia na pół godziny, następnie odwracam i całkowicie studzęostygnięty biszkopt kroję w poziomie 2 razy, tak więc uzyskuję 3 krążki ciastajeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy (zamykam obręcz)Nasączenie:wyciskam sok z cytryny i mieszam z likierem bananowym, 1/3 nasączam ciasto w tortownicyżelatynę zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i mieszam, aż się rozpuści, odstawiam do ostygnięciaśmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem waniliowymśmietanę 12 % mieszam z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodaję letnią żelatynę i mieszamnastępnie całość przelewam stopniowo do kremówki i mieszam łyżką na końcu dodaję poszatkowaną czekoladę i mieszam na ciasto w tortownicyprzekładam 1/3 kremu i na wierzchu układam krążki bananowe, skropione sokiem z cytrynyprzykrywam kolejnym krążkiem biszkoptu nasączam, nakładam połowę pozostałego kremu i równomiernie układam resztę pokrojonych bananówprzykrywam ostatnim krążkiem ciasta nasączam i nakładam pozostały krem wyrównuję i wkładam na 1-2 godziny do lodówki (najlepiej włożyć go na noc i skończyć na drugi dzień)Wykończenie:śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję czekoladę i mieszam (wspaniała masa)smaruję nią boki i wierzch tortu na środku ciasta robię kopułkę, na której układam kawałki pomarańczy tort wstawiam do lodówki na kilka godzin
Smacznego !!!