Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 5 grudnia 2013 r. Nadwyżkę wyhodowanej dyni postanowiłam upiec w piekarniku, a następnie przygotować z niej pyszne danie. Jako bazę do mojej potrawy wykorzystałam
ciasto francuskie, które jest bardzo plastyczne i
daje tak wiele możliwości. Dodałam
pomarańczową dynię ser feta,
tymianek, podsmażony kurczaczek, wzbogaciłam je aromatycznym
masłem szałwiowym, wstawiłam do piekarnika i gotowe. Uzyskałam bardzo kolorową jesienną propozycję, która fantastycznie zaspokoiła naszezachcianki. Podałam ją na ciepło, ale konsumując pozostałości na drugi dzień okazało się, że na zimno jest również rewelacyjna. Ta
tarta jest kolejnym przykładem na to, że dzięki połączeniu prostych składników możemy ekspresowo przygotować smaczną i bardzo elegancką potrawę. Serdecznie polecam:-)
Tarta z
ciasta francuskiego z
dynią kurczakiem i
serem feta Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 4 grudnia . Wytrawna
tarta z
ciasta francuskiego z
dynią kurczakiem i
serem feta! Pokuście się o chrupiące
ciasto francuskie z ulubionymi dodatkami, wówczas w krótkim czasie uzyskacie potrawę o ciekawym smaku i pięknym wyglądzie:-)Oceny: 4 , 7Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 30 minLiczba porcji: 4 porcjeRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:(Inspiracją był przepis z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany)
ciasto francuskie (najlepiej zrobione na
maśle): 275 gmiąższ dyni (zważony bez skóry i pestek): 1 kg
ser feta : 200 g
filet drobiowy : ok. 250 g
curry : szczypta
masło szałwiowe : skropić wedle uznania
sól morska : wedle uznaniaświeżo zmielony
pieprz (może być kolorowy): 3/4 łyżeczki
tymianek (najlepiej świeży, dałam suszony): 3/4 łyżeczki
bazylia (jak wyżej): 3/4 łyżeczkiPrzygotowanie:
dynię przygotowałam wcześniej, w łącznym czasie nie uwzględniłam czasu jej pieczenia przepis zamieszczam poniżej:piekarnik nagrzewam do 200oCdużą blachę wykładam papierem do pieczenia
dynię płuczę kroję na kilka mniejszych kawałków, obieram ze skóry i usuwam pestki wraz z otoczkami pozostawiam sam miąższ i odmierzam 1 kg
dynię kroję na 2 cm kostkęprószę
solą morską, wkładam do miski, kropię
oliwą lub
olejem i mieszamwykładam na blachę i wstawiam do piekarnikapiekę przez godzinę uwaga! jeśli pieczemy mniejszą ilość dyni, wówczas skracamy czas pieczenia, nie może się zrumienić od
spodu (to powoduje goryczkę i może zepsuć smak całego dania),
dynię pieczemy 60 minut, gdy cała blacha jest gęsto pokryta kawałkami dyni, gdy kawałki warzywa są luźno rozłożone na blaszce, może się tak zdarzyć, że już w połowie czasu pieczenia będą upieczone

Przygotowanie tarty:spód
ciasta francuskiego podpiekam ( dzięki wcześniejszemu podpiekaniu spód będzie odpowiednio wypieczony ładnie zrumieniony i sztywny)piekarnik nagrzewam do 210oC na dużej blaszce o wymiarach 32*38 rozkładam
ciasto francuskie i wkładam do piekarnika na kilka minutwyjmuję z pieca zaginam brzegi ciasta na około 0 , 5 cm, dociskam ostrzami widelca na ciasto kładę drugą, nieco mniejszą blaszkę tak, aby przykryła prawie całe ciasto-zagięte boki mają pozostać na zewnątrz (dzięki temu uzyskamy efekt wyższego brzegu tarty)do blaszki wkładam obciążenie w postaci na przykład kilku
pomidorów rozłożonych po całej blaszce wstawiam do piekarnika i piekę ok. 10 minut w
między czasie opłukaną i pozbawioną kostek, bądź zanieczyszczeń pierś drobiową kroję w kostkę i smażę na
maśle klarowanym, przyprawiam
solą morską, świeżo zmielonym
pieprzem i
curryzdejmuję górną blaszkę z obciążeniem i piekę dalej samo ciasto przez około 3 minuty, aż będzie ładnie zrumienione w trakcie pieczenia dwukrotnie otwieram piekarnik i uklepuję ciasto w kilku miejscach, gdyby za dużo się podnosiło wyjmuję upieczone ciasto(piekarnika nie wyłączając)na ciasto wykładam upieczoną
dynię ser feta, podsmażoną pierś,
tymianek,
bazylię, tartę kropię
masłem szałwiowym, prószę
solą oraz
kolorowym pieprzemwstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oCpiekę przez około 7-10 minut

Smacznego!!!