Wykonanie
Ponownie
ciasto francuskie . No nic nie poradzę że go lubię i w smaku jak również w zastosowaniu . Wszystko jedno czy na słodko czy na słono jest tak samo wspaniałe. Jednym słowem UNIWERSALNE.
Składniki na 4 sztuki1
ciasto francuskie1 opakowanie
szpinaku( może być mrożony)1
filet drobiowyoliwki 70g ( kolor obojętny)1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka
miodu1 lyżka
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
oliwy1 łyżka
masłasól,
pieprz do smaku2-3 listki
bazylii i
tymianku świeżyWykonanieW radelku rozgrzewam
masło i wrzucam
szpinak ,dusze do miękkości i miksuję ,doprawiam
solą i
pieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby
sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie
szpinak jest gotowy. .
Ocet ,
miód,
sos sojowy i
oliwę mieszam jest to zalewa do
kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek
mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę .
Ciasto francuskie kroję na 4 części.
Na kawałek ciasta kładę zamarynowany filet
Następnie przykrywam go
szpinakiemZwijam w kształt rożka . W szerszą część wkladampergamin ( podczas pieczenia nie zapadnie się )Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Oliwki miksuję z odrobina
bazylii i
tymianku ,doprawiam
solą i
pieprzem , dodaje pozostały
szpinak ,mieszam i pasta gotowa. Z upieczonych rożków wyrzucam pergamin i w to miejsce wkladam pastę
oliwkowo-
szpinakową Gotowe