Wykonanie
Wege piątekPrzeglądając bloga W kuchni wieczorem trafiłam na wspaniały przepis na tartę z
marchewka, a ponieważ uwielbiam
marchewkę ten pomysł strasznie mi się spodobał. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe
ciasto francuskie, natomiast efekt jest rewelacyjny - przepyszna, słodka
marchewka na kruchym cieście smakuje wspaniale. Polecam!
Składniki :5-6
marchewek przekrojonych wzdłuż na pół (lub tyle aby pokryły dno waszego naczynia)łyżka
masłałyżka
miodukilka gałązek
tymiankusól,
pieprzciasto francuskie (gotowe)
Przygotowanie :
Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać
masło, dodać
marchewki i
tymianek i smażyć, aż się przyrumienia i lekko zmiękną. Dodać
miód i smażyć jeszcze przez chwile aż się skarmelizują, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć
ciastem francuskim, docisnąć, a boki obciąć i zawinąć do wewnątrz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego !