Wykonanie
Szybka i łatwa, tania i zdrowa,
tarta z
marchewką na cieście francuskim, moja propozycja na niedzielę.Mrożone
ciasto francuskie często
siedzi w zamrażalniku tygodniami, u mnie nawet dłużej, a kilka
marchewek każdy znajdzie w swoich kuchennych zapasach.Lubię przepisy, w których zupełnie zwyczajny, żeby nie powiedzieć pospolity składnik, zamienia danie w wyszukany rarytas. Taka jest
marchewka, z której skarmelizowanie na
maśle i miodzie wydobywa niesamowitą
słodycz.
Ser kozi świetnie pasuje do
marchewki, a
tymianek dopełnia smak całości.Jeżeli nie lubicie
koziego sera, można spróbować go zastąpić innym, takim, który da się pokruszyć. Brak
tymianku to też nie katastrofa, można go pominąć, albo posłużyć się kruszonym, z
torebki.
Sładniki:4-6 średnich
marchewek, obranych i przeciętych na pół wzdłuż50g
masła2 duże łyżki
miodusól,
pieprzokoło 60g
koziego sera w kawałku, nie
twarożku1 opakowanie mrożonego
ciasta francuskiegoJak zrobiłam:1. Tortownicę 28cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam połówki
marchewek tak, żeby pokryły cały spód.2. Na patelni rozpuściłam
masło, dodałam
miód,
sól i
pieprz, gotowałam przez około 2-3 minuty. Wylałam na
marchewki.3.
Kozi ser pokruszyłam i rozsypałam na warstwie
marchewki. Posypałam listkami
tymianku.
Ciastem francuskim przykryłam całość bardzo dokładnie, brzegami ciasta zabezpieczyłam przestrzenie przy brzegu formy. Widelcem nakłułam ciasto w kilku miejscach. Wierzch posmarowałam roztopionym
masłem i piekłam w temperaturze 190'C przez około 30 minut, aż wierzch był złocisty.Leciutko przestudziłam.Odwróciłam formę tak, żeby
marchewki były na wierzchu ciasta. Trzeba to zrobić ostrożnie, bo na spodzie formy mogło się zebrać gorące roztopione
masło z
miodem.Posypałam resztą pokruszonego
sera i ozdobiłam
tymiankiem.