Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 18 listopada 2013 r. Już 500 lat p.n.e. Hipokrates powiedział: "Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem". Natura sama oferuje wspaniałe dary, pożywienie, lekarstwa i źródła sił życiowych. Nie zawsze jednak potrafimy właściwie korzystać z tych dobrodziejstw. Tak też jest w przypadku dyni, która wciąż jest za mało doceniana. Czy wiecie co się kryje w tym symbolu jesieni? Warzywo to jest prawdziwą skarbnicą karotenu (im intensywniejszy jest kolor miąższu, tym go więcej), który w organizmieprzekształca się w witaminę A. Wraz z
dynią dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B oraz C i PP. Oprócz tego żelazo wapń, fosfor, potas, cynk. Wartości odżywcze bani w dużym stopniu kumulują się w zdrowych pestkach tej rośliny. Chrupanie nasion jest korzystne szczególnie dla urody, włosów, skóry i paznokci. Oprócz tego pestki są źródłem wspomagającym walkę z pasożytami układu pokarmowego oraz zapaleniem prostaty. Nasiona składają się z
oleju zawierającego dużą ilość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamujących odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy.
Olej ten należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych
tłuszczów roślinnych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowanych na zimno, ponieważ nie znosi podgrzewania.
Dynia jest niskokaloryczna, 100 g dostarcza tylko 15 kilokalorii, dlatego możemy ją jeść do woli. Banię możemy wykorzystać do
przetworów, krótko podduszoną można mrozić, a następnie wykorzystywać jako podstawa do leczo lub dodatek do
ciasta drożdżowego, natomiast świeża
dynia pokrojona w kostkę doskonale się marynuje. Ponieważ ostatnio zachwyciłam się kremem z dyni, dzisiaj przyrządziłam zupę
dyniową z
kurczakiem papryczką chili i
imbirem. Nadałam jej orientalny charakter za sprawą
mleka kokosowego, które przenosi nas myślami do ciepłych i dalekich
krajów. Zupa jest przyjemną propozycją na jesienną słotę - polecam:-)Zupa dyniowa z
kurczakiem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 18 listopada . Sycąca zupa dyniowa z
kurczakiem! Zupa jest bardzo syta rozgrzewająca i ma przepiękny
pomarańczowy kolor:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 10 min Czas smażenia: 10 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 25 minLiczba porcji: 2-3 Rozmiar porcji: 1 talerz (ok. 250 g)Składniki:(przepis zaadaptowany z książki - "Pyszne 25")
piersi kurczaka : 250-300 g
papryczka chili : 1 małaświeży
imbir : 5 cm
dynia : 500 g
mleko kokosowe : 400 ml (1 puszka)
bulion lub
woda : 200 ml
cebula : 2
czosnek : 2 ząbki
ostra papryka : 1/2 łyżeczki
słodka papryka : 1/2 łyżeczki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:
kurczaka kroję w kostkę o
boku 2 cm
imbir obieram i drobno kroję, tak samo postępuję z
chilikurczaka wkładam do miski, dodaję
imbir,
chili, słodką i
ostrą paprykę, odrobinę
soli i
pieprzu, całość mieszam i odstawiam
dynię obieram i kroję w kostkę, uprzednio pozbywszy się pestek
czosnek i
cebulę obieram i drobno kroję, smażę na klarowanym
maśle i po chwili dodaję
dynię wszystko przesmażam 2 minutydo dyni wlewam
bulion, a gdy się zagotuje, dodaję
mleko kokosowe całość miksuję blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji na patelni rozgrzewam odrobinę
masła klarowanego i smażę na niej
kurczaka około 4 minutpodsmażonego
kurczaka dodaję do zupy gotuję ją na małym ogniu przez 5 minut i doprawiam do smaku:-)gotowy krem można podawać z
natką pietruszki


Smacznego!