Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 28 listopada 2013 r. Poszukując inspiracji niemal zaintrygowała mnie receptura na
orzechową szarlotkę . Przyznaję, że do tej
pory znałam tylko wersję tradycyjną, która najzwyczajniej mi się znudziła, a połączenie
jabłek i
orzechów wydało mi się bardzo interesujące. Tak więc ciekawość smaku i prostota wykonania przesądziły o upieczeniu tego ciasta . Parę minut na przygotowanie, wrzucenie do piekarnika i już po chwili czuje się wspaniały aromat w całym domu. Właśnie za to kocham domowewypieki . Kupione w sklepie, nigdy nie pozwolą poczuć tej magicznej domowej atmosfery. Wierzcie mi, że ta szarlotka to jedna z najlepszych jakie
jadłam w życiu. Wspaniała pachnąca, z chrupiącą kruszonką, delikatną
bezą,
waniliowym musem jabłkowym, spowita na
orzechowym cieście. Warstwa bezowa idealnie wzbogaca smak ciasta. Poza tym wykorzystujemy
białka, których ciasto kruche nie lubi, ponieważ powodują jego twardnienie. Zauważmy, że ta szarlotka jest pyszna, ale również ekonomiczna i takie ciasta lubię najbardziej. Gorąco polecam:-)Szarlotka orzechowa Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 27 listopada . Szarlotka orzechowa! Jest wilgotna krucha rozpływająca się w ustach, doskonała na podwieczorek z filiżanką
kawy, czy
herbaty. Inna niż ta, którą znałam z dzieciństwa i pewnie dlatego tak wyjątkowa:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 25 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w 100 g: 291 Tłuszcz na 100 g: 13 g
Białko na 100 g: 3 gSkładniki:(Przepis z bloga "gotujebolubi"- nieznacznie zmodyfikowany)
orzechy laskowe (mogą być włoskie): 1 szklanka
mąka : 1 i 1/2 szklanki
masło : 150 g
proszek do pieczenia : 2/3 łyżeczki
cukier puder : 100 g
żółtka : 3
waniliowy mus jabłkowy : 1 litrowy słoik
Beza:
białka : 3domowy
cukier waniliowy : 3 łyżki
cukier puder : do przyprószeniaPrzygotowanie:pozbawione skórki
orzechy laskowe prażę na suchej patelni, do momentu zezłocenia, a nawet lekkiego przypalenia
mielę w blenderze na drobny pył i pozostawiam do ostygnięcia
mąkę mieszam z
cukrem pudrem proszkiem do pieczenia i zmielonymi
orzechamidodaję
masło siekam ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki
masła będą nie większe, niż ziarenka
grochu dodaję
żółtka i szybko zagniatam ciastodzielę je na dwie części: 1/3 formuję w kulę, owijam folią i chowam do zamrażarki pozostałym
ciastem wylepiam tortownicę (24 cm), do mniej więcej połowy wysokościciasto nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub zamrażarki na około 30 minut (wykorzystałam drugi wariant), ciasto równie dobrze można przygotować dzień wcześniej na przestudzony spód wykładam
waniliowy mus jabłkowy i równomiernie go rozprowadzamprzygotowuję
bezębiałka ubijam na sztywno, pod koniec dodaję
cukier i ubijam tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywnarozprowadzam
bezę miarowo na warstwie jabłecznejwyjmuję pozostałą część ciasta z zamrażarki i ścieram na
bezęciasto piekę w 175oC przez około 45 minutstudzę i posypuję
cukrem pudrem



Smacznego!