ßßß Cookit - przepis na Szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 listopada 2013 r. Poszukując inspiracji niemal zaintrygowała mnie receptura na orzechową szarlotkę . Przyznaję, że do tej pory znałam tylko wersję tradycyjną, która najzwyczajniej mi się znudziła, a połączenie jabłek i orzechów wydało mi się bardzo interesujące. Tak więc ciekawość smaku i prostota wykonania przesądziły o upieczeniu tego ciasta . Parę minut na przygotowanie, wrzucenie do piekarnika i już po chwili czuje się wspaniały aromat w całym domu. Właśnie za to kocham domowe
wypieki . Kupione w sklepie, nigdy nie pozwolą poczuć tej magicznej domowej atmosfery. Wierzcie mi, że ta szarlotka to jedna z najlepszych jakie jadłam w życiu. Wspaniała pachnąca, z chrupiącą kruszonką, delikatną bezą, waniliowym musem jabłkowym, spowita na orzechowym cieście. Warstwa bezowa idealnie wzbogaca smak ciasta. Poza tym wykorzystujemy białka, których ciasto kruche nie lubi, ponieważ powodują jego twardnienie. Zauważmy, że ta szarlotka jest pyszna, ale również ekonomiczna i takie ciasta lubię najbardziej. Gorąco polecam:-)
Szarlotka orzechowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 listopada . Szarlotka orzechowa! Jest wilgotna krucha rozpływająca się w ustach, doskonała na podwieczorek z filiżanką kawy, czy herbaty. Inna niż ta, którą znałam z dzieciństwa i pewnie dlatego tak wyjątkowa:-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 25 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w 100 g: 291 Tłuszcz na 100 g: 13 g Białko na 100 g: 3 g
Składniki:
(Przepis z bloga "gotujebolubi"- nieznacznie zmodyfikowany)
orzechy laskowe (mogą być włoskie): 1 szklanka
mąka : 1 i 1/2 szklanki
masło : 150 g
proszek do pieczenia : 2/3 łyżeczki
cukier puder : 100 g
żółtka : 3
waniliowy mus jabłkowy : 1 litrowy słoik
Beza:
białka : 3
domowy cukier waniliowy : 3 łyżki
cukier puder : do przyprószenia
Przygotowanie:
pozbawione skórki orzechy laskowe prażę na suchej patelni, do momentu zezłocenia, a nawet lekkiego przypalenia
mielę w blenderze na drobny pył i pozostawiam do ostygnięcia
mąkę mieszam z cukrem pudrem proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami
dodaję masło siekam ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki masła będą nie większe, niż ziarenka grochu dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto
dzielę je na dwie części: 1/3 formuję w kulę, owijam folią i chowam do zamrażarki pozostałym ciastem wylepiam tortownicę (24 cm), do mniej więcej połowy wysokości
ciasto nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub zamrażarki na około 30 minut (wykorzystałam drugi wariant), ciasto równie dobrze można przygotować dzień wcześniej na przestudzony spód wykładam waniliowy mus jabłkowy i równomiernie go rozprowadzam
przygotowuję bezę
białka ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier i ubijam tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna
rozprowadzam bezę miarowo na warstwie jabłecznej
wyjmuję pozostałą część ciasta z zamrażarki i ścieram na bezę
ciasto piekę w 175oC przez około 45 minut
studzę i posypuję cukrem pudrem
Smacznego!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/11/szarlotka-orzechowa.html