ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 listopada 2013 r. Poszukując inspiracji niemal zaintrygowała mnie receptura na orzechową szarlotkę . Przyznaję, że do tej pory znałam tylko wersję tradycyjną, która najzwyczajniej mi się znudziła, a połączenie jabłek i orzechów wydało mi się bardzo interesujące. Tak więc ciekawość smaku i prostota wykonania przesądziły o upieczeniu tego ciasta . Parę minut na przygotowanie, wrzucenie do piekarnika i już po chwili czuje się wspaniały aromat w całym domu. Właśnie za to kocham domowewypieki . Kupione w sklepie, nigdy nie pozwolą poczuć tej magicznej domowej atmosfery. Wierzcie mi, że ta szarlotka to jedna z najlepszych jakie jadłam w życiu. Wspaniała pachnąca, z chrupiącą kruszonką, delikatną bezą, waniliowym musem jabłkowym, spowita na orzechowym cieście. Warstwa bezowa idealnie wzbogaca smak ciasta. Poza tym wykorzystujemy białka, których ciasto kruche nie lubi, ponieważ powodują jego twardnienie. Zauważmy, że ta szarlotka jest pyszna, ale również ekonomiczna i takie ciasta lubię najbardziej. Gorąco polecam:-)Szarlotka orzechowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 listopada . Szarlotka orzechowa! Jest wilgotna krucha rozpływająca się w ustach, doskonała na podwieczorek z filiżanką kawy, czy herbaty. Inna niż ta, którą znałam z dzieciństwa i pewnie dlatego tak wyjątkowa:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 25 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w 100 g: 291 Tłuszcz na 100 g: 13 g Białko na 100 g: 3 gSkładniki:(Przepis z bloga "gotujebolubi"- nieznacznie zmodyfikowany)orzechy laskowe (mogą być włoskie): 1 szklankamąka : 1 i 1/2 szklankimasło : 150 gproszek do pieczenia : 2/3 łyżeczkicukier puder : 100 gżółtka : 3waniliowy mus jabłkowy : 1 litrowy słoikBeza:białka : 3domowy cukier waniliowy : 3 łyżkicukier puder : do przyprószeniaPrzygotowanie:pozbawione skórki orzechy laskowe prażę na suchej patelni, do momentu zezłocenia, a nawet lekkiego przypaleniamielę w blenderze na drobny pył i pozostawiam do ostygnięciamąkę mieszam z cukrem pudrem proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechamidodaję masło siekam ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki masła będą nie większe, niż ziarenka grochu dodaję żółtka i szybko zagniatam ciastodzielę je na dwie części: 1/3 formuję w kulę, owijam folią i chowam do zamrażarki pozostałym ciastem wylepiam tortownicę (24 cm), do mniej więcej połowy wysokościciasto nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub zamrażarki na około 30 minut (wykorzystałam drugi wariant), ciasto równie dobrze można przygotować dzień wcześniej na przestudzony spód wykładam waniliowy mus jabłkowy i równomiernie go rozprowadzamprzygotowuję bezębiałka ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier i ubijam tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywnarozprowadzam bezę miarowo na warstwie jabłecznejwyjmuję pozostałą część ciasta z zamrażarki i ścieram na bezęciasto piekę w 175oC przez około 45 minutstudzę i posypuję cukrem pudrem


Smacznego!