Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 17 lipca 2013 r.
Czereśnie - symbole lata,
owoce te lubią chyba wszyscy, zarówno te najsmaczniejsze prosto z drzewa, jak i podane w cieście,
dżemie czy kompocie. Warto je spożywać przede wszystkim w sezonie, wtedy mają najwięcej składników odżywczych.
Owoce te zawierają potas, witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B 5, wspomagającą leczenie artretyzmu. Są magazynem witaminy A i C, a dzięki obecności bioflawonoidów są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Nazwa
czereśnia pochodzi od starożytnego miasta Cerasus (obecna Giresun w Turcji), skąd rzymski
wódz Lukullus przywiózł na zachód pierwsze okazy tej rośliny.
Owoce te mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, świetnie komponują się w konfiturach, napojach, winach, oraz oczywiście w deserach. Mój torcik przygotowałam na swoje urodziny. To jest najpyszniejszy tort, jaki w życiu
jadłam. Może dlatego, że jest pierwszym
tortem samodzielnie wykonanym przeze mnie i ma wartość sentymentalną, a może właśnie dlatego, że
waniliowy biszkopt tworzy symfonię smaków z
czereśniami skąpanymi w
śmietankowej masie z kawałkami
czekolady....????Polecam na różne okazje.Tort
czereśniowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 30 czerwca .Aromatyczny tort
czereśniowy!!! Jest to wspaniały letni tort z
galaretką i dużą ilością soczystych
owoców otulonych pysznym kremem straciatella:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz.Czas pieczenia: 50 minŁączny czas: 2 godz. i 50 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:
Biszkopt:
jajka (osobno
żółtka i
białka): 6
mąka tortowa : 100 g
mąka orkiszowa : 70 g
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
cukier drobny do wypieków : 170 g
aromat waniliowy : 1/3 łyżeczkiDo nasączenia:
woda : 2/3 szklanki
syrop malinowy lub
wiśniowy : 3 łyżkiKrem:schłodzona
śmietanka kremówka 30% lub 36% : 500 gkwaśna
śmietana 12 % : 100 g
likier wiśniowy : 100 ml
cukier puder : 50 g
żelatyna : 6 łyżeczek
cukier wanilinowy : 1 opakowanieposzatkowana
gorzka czekolada lub
mleczna jak wolicie : 100g
czereśnie umyte i wypestkowane : 400 g
sok z cytryny : 1 łyżkaWykończenie:schłodzona
śmietanka kremówka 30 % lub 36 % : 250 gposzatkowana
gorzka czekolada lub jak wolicie
mleczna : 50 g
cukier puder : 2-3 łyżeczki
czereśnie umyte i wypestkowane : około 500-600 g
galaretka truskawkowa : 1 opakowaniecała
czereśnia : 1Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno i ciągle mieszając, dodaję stopniowo połowę
cukru.Miksuję, aż masa będzie gęsta i lśniąca.W drugiej misce
żółtka ucieram z resztą
cukru na jasną kremową masę.Dodaję aromat, mieszam.Do
białek dodaję
żółtka, mieszam delikatnie łyżką.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i przesiewam na jajeczną masę, mieszam delikatnie łyżką.Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 23-24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobiegu (na funkcji góra-dół 180oC). Piekę przez około 50 minut.Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do całkowitego ostygnięcia. W celu uzyskania równego
biszkoptu przewracam go dnem do góry. Ostygnięty
biszkopt kroję w poziomie dwa
razy, uzyskuję 3 krążki ciasta.Jeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy (zamykam obręcz).
Syrop mieszam z
wodą i 1/3 nasączam ciasto w tortownicy.Krem:
Żelatynę zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej
wody i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z
cukrem wanilinowym.
Śmietanę 12 % mieszam z
likierem,
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny, dodaję letnią
żelatynę i mieszam.Następnie całość przelewam stopniowo do kremówki i mieszam łyżką.Na końcu dodaję poszatkowaną
czekoladę i delikatnie mieszam.Na ciasto w tortownicy przekładam 1/3 kremu i na wierzchu układam połowę
czereśni (czyli 200 g).Przykrywam kolejnym krążkiem
biszkoptu, nasączam, nakładam połowę pozostałego kremu i równomiernie układam resztę
czereśni (200 g).Przykrywam ostatnim krążkiem ciasta, nasączam i nakładam pozostały krem.Wyrównuję i wkładam na 1-2 godziny do lodówki ( włożyłam na noc i skończyłam na drugi dzień ).Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance gorącej
wody i odstawiam, aż
galaretka zacznie tężeć.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z
cukrem pudrem, dodaję
czekoladę i mieszam. Smaruję nią boki
tortu i trochę wierzch przy brzegach, resztę zostawiam do ozdobienia kopułki z
czereśni.
Czereśnie układam na wierzchu
tortu i polewam je tężejącą
galaretką.Wierzch dekoruję
śmietanką z
czekoladą i całą
czereśnią.Tort wstawiam do lodówki na kilka godzin :-)



Inspiracja i przepis pochodzą z małej wielkiej
cukierenki nieznacznie zmodyfikowane :-)Smacznego !!!