ßßß Cookit - przepis na Tort czereśniowy

Tort czereśniowy

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 lipca 2013 r.
Czereśnie - symbole lata, owoce te lubią chyba wszyscy, zarówno te najsmaczniejsze prosto z drzewa, jak i podane w cieście, dżemie czy kompocie. Warto je spożywać przede wszystkim w sezonie, wtedy mają najwięcej składników odżywczych. Owoce te zawierają potas, witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B 5, wspomagającą leczenie artretyzmu. Są magazynem witaminy A i C, a dzięki obecności bioflawonoidów są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Nazwa czereśnia pochodzi od starożytnego miasta Cerasus (obecna Giresun w Turcji), skąd rzymski wódz Lukullus przywiózł na zachód pierwsze okazy tej rośliny. Owoce te mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, świetnie komponują się w konfiturach, napojach, winach, oraz oczywiście w deserach. Mój torcik przygotowałam na swoje urodziny. To jest najpyszniejszy tort, jaki w życiu jadłam. Może dlatego, że jest pierwszym tortem samodzielnie wykonanym przeze mnie i ma wartość sentymentalną, a może właśnie dlatego, że waniliowy biszkopt tworzy symfonię smaków z czereśniami skąpanymi w śmietankowej masie z kawałkami czekolady....????
Polecam na różne okazje.
Tort czereśniowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 czerwca .
Aromatyczny tort czereśniowy!!! Jest to wspaniały letni tort z galaretką i dużą ilością soczystych owoców otulonych pysznym kremem straciatella:-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Biszkopt:
jajka (osobno żółtka i białka): 6
mąka tortowa : 100 g
mąka orkiszowa : 70 g
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
cukier drobny do wypieków : 170 g
aromat waniliowy : 1/3 łyżeczki
Do nasączenia:
woda : 2/3 szklanki
syrop malinowy lub wiśniowy : 3 łyżki
Krem:
schłodzona śmietanka kremówka 30% lub 36% : 500 g
kwaśna śmietana 12 % : 100 g
likier wiśniowy : 100 ml
cukier puder : 50 g
żelatyna : 6 łyżeczek
cukier wanilinowy : 1 opakowanie
poszatkowana gorzka czekolada lub mleczna jak wolicie : 100g
czereśnie umyte i wypestkowane : 400 g
sok z cytryny : 1 łyżka
Wykończenie:
schłodzona śmietanka kremówka 30 % lub 36 % : 250 g
poszatkowana gorzka czekolada lub jak wolicie mleczna : 50 g
cukier puder : 2-3 łyżeczki
czereśnie umyte i wypestkowane : około 500-600 g
galaretka truskawkowa : 1 opakowanie
cała czereśnia : 1
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno i ciągle mieszając, dodaję stopniowo połowę cukru.Miksuję, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
W drugiej misce żółtka ucieram z resztą cukru na jasną kremową masę.
Dodaję aromat, mieszam.
Do białek dodaję żółtka, mieszam delikatnie łyżką.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam na jajeczną masę, mieszam delikatnie łyżką.
Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 23-24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobiegu (na funkcji góra-dół 180oC). Piekę przez około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiam do całkowitego ostygnięcia. W celu uzyskania równego biszkoptu przewracam go dnem do góry. Ostygnięty biszkopt kroję w poziomie dwa razy, uzyskuję 3 krążki ciasta.
Jeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy (zamykam obręcz).
Syrop mieszam z wodą i 1/3 nasączam ciasto w tortownicy.
Krem:
Żelatynę zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem wanilinowym.
Śmietanę 12 % mieszam z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodaję letnią żelatynę i mieszam.
Następnie całość przelewam stopniowo do kremówki i mieszam łyżką.
Na końcu dodaję poszatkowaną czekoladę i delikatnie mieszam.
Na ciasto w tortownicy przekładam 1/3 kremu i na wierzchu układam połowę czereśni (czyli 200 g).
Przykrywam kolejnym krążkiem biszkoptu, nasączam, nakładam połowę pozostałego kremu i równomiernie układam resztę czereśni (200 g).
Przykrywam ostatnim krążkiem ciasta, nasączam i nakładam pozostały krem.
Wyrównuję i wkładam na 1-2 godziny do lodówki ( włożyłam na noc i skończyłam na drugi dzień ).
Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody i odstawiam, aż galaretka zacznie tężeć.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję czekoladę i mieszam. Smaruję nią boki tortu i trochę wierzch przy brzegach, resztę zostawiam do ozdobienia kopułki z czereśni.
Czereśnie układam na wierzchu tortu i polewam je tężejącą galaretką.
Wierzch dekoruję śmietanką z czekoladą i całą czereśnią.
Tort wstawiam do lodówki na kilka godzin :-)
Inspiracja i przepis pochodzą z małej wielkiej cukierenki nieznacznie zmodyfikowane :-)
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/07/tort-czeresniowy.html