Wykonanie

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 2 lipca 2013 r.
Makaron to świetne pożywienie dla osób, które starają się odżywiać nowocześnie i zdrowo, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a dużo
skrobi i witamin.Można z niego przyrządzać bardzo różnorodne potrawy.Szybkie dania na co dzień i eleganckie na specjalne okazje.Nic
dziwnego, że zrobił taką karierę na całym świecie.W ostatnim czasie moją uwagę zwrócił
makaron cannelloni i właśnie dlatego postanowiłam poeksperymentować w kuchni z tym właśnie produktem.Grube rurki nafaszerowałam mielonym
mięsem z
kukurydzą i
groszkiem skąpanymi w sosie ze świeżych
pomidorów, otuliłam pysznym
sosem beszamelowym, a całość zwieńczyłam
żółtym serem i zapiekłam.W wyniku testowania, sondowania, sprawdzania ulubionych smaków otrzymałam danie o wyśmienitym smaku i doskonałym efekcie.Zresztą wypróbujcie sami :-)Jako dodatek można lecz nie trzeba podać świeże
pieczywo i
zieloną sałatę.
Cannelloni z
kukurydzą i
groszkiem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 1 lipca .Jest to wyjątkowa i zdrowa potrawa, która doskonale sprawdza się jako danie główne.Warzywa dodane do farszu zwiększają ilość
białka w tym daniu, ponieważ zawierają dużo błonnika i innych pożytecznych substancji.Dodatkową zaletą jest fakt, iż
cannelloni można nafaszerować wcześniej i włożyć do lodówki, a
potem wyjąć i upiec w dogodnym czasie.Obowiązkowa jest tutaj butelka
czerwonego wina :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 1 godz. i 10 minŁączny czas: 1 godz. i 25 minLiczba porcji: 4 porcjeSkładniki:
makaron cannelloni : 250 g
mięso mielone : 300 gsos ze świeżych
pomidorów:
oliwa z oliwek extra virgin : 2 łyżkiduża
cebula : 1
czosnek : 1 ząbek
pomidory : 1 kg
czerwone wino lub
wywar warzywny : 150 mlświeża lub suszona
bazylia : 2 łyżki świeżej lub 1 łyżka suszonej
cukier : szczypta
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : do smaku
kukurydza : 1/2 puszki
zielony groszek : 1/2 puszki
ser żółty : 200 g
sos beszamelowy:
masło : 50 g
mąka : 3 łyżki
mleko : 2 i 1/2 szklanki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : do smaku
gałka muszkatołowa : szczyptaPrzygotowanie:Farsz:
Sos pomidorowy:rozgrzewam
oliwę w dużym garnku, dodaję drobno posiekaną
cebulę i
czosnek w takiej samej postaci, smażę na małym ogniu 5 minut lub do czasu, aż
cebula zmięknie, ale
broń Boże nie zbrązowieje od czasu do czasu mieszamdodaję
pomidory bez skórki i pestek, drobno pokrojone,
wino lub
wywar warzywny i drobno posiekaną
bazylię gotuję na średnim ogniu 20-30 minut lub do momentu, aż sos zgęstniejemiksuję sos na gładką masę, a następnie przecieram ją przez drobne sitko, bo chcę, aby sos był gładki dodaję
cukier, aby zrównoważyć kwaśny smak
pomidorów doprawiam do smaku
solą i
pieprzemprzesmażone
mięso mielone zalewam sosem z
pomidorów, następnie dodaję odcedzoną
kukurydzę i
zielony groszek
Sos beszamelowy:
masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim ogniu, dodaję
mąkę i mieszam tak, aby nie było grudekpowoli dolewam zimne
mleko, cały czas mieszająccałość gotuję kilka minut, zestawiam z ognia i doprawiam
solą,
pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej
cannelloni nie gotujemy !!!napełniam farszem rurki
makaronu ( można to robić za pomocą łyżeczki )układam
cannelloni pojedynczą warstwą w wysmarowanym
olejem naczyniu żaroodpornym

całość polewam
sosem beszamelowym i zapiekam przykryte przez ok. 15 min w temp. 200oCnastępnie posypuję startym
żółtym serem i zapiekam, nie przykrywając przez kolejne 15-20 minut



"
Buon Appetito "