ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z kukurydzą i groszkiem

Cannelloni z kukurydzą i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 2 lipca 2013 r. Makaron to świetne pożywienie dla osób, które starają się odżywiać nowocześnie i zdrowo, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a dużo skrobi i witamin.
Można z niego przyrządzać bardzo różnorodne potrawy.
Szybkie dania na co dzień i eleganckie na specjalne okazje.
Nic dziwnego, że zrobił taką karierę na całym świecie.
W ostatnim czasie moją uwagę zwrócił makaron cannelloni i właśnie dlatego postanowiłam poeksperymentować w kuchni z tym właśnie produktem.
Grube rurki nafaszerowałam mielonym mięsem z kukurydzą i groszkiem skąpanymi w sosie ze świeżych pomidorów, otuliłam pysznym sosem beszamelowym, a całość zwieńczyłam żółtym serem i zapiekłam.
W wyniku testowania, sondowania, sprawdzania ulubionych smaków otrzymałam danie o wyśmienitym smaku i doskonałym efekcie.
Zresztą wypróbujcie sami :-)
Jako dodatek można lecz nie trzeba podać świeże pieczywo i zieloną sałatę.
Cannelloni z kukurydzą i groszkiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 lipca .
Jest to wyjątkowa i zdrowa potrawa, która doskonale sprawdza się jako danie główne.
Warzywa dodane do farszu zwiększają ilość białka w tym daniu, ponieważ zawierają dużo błonnika i innych pożytecznych substancji.
Dodatkową zaletą jest fakt, iż cannelloni można nafaszerować wcześniej i włożyć do lodówki, a potem wyjąć i upiec w dogodnym czasie.
Obowiązkowa jest tutaj butelka czerwonego wina :-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min
Łączny czas: 1 godz. i 25 min
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
makaron cannelloni : 250 g
mięso mielone : 300 g
sos ze świeżych pomidorów:
oliwa z oliwek extra virgin : 2 łyżki
duża cebula : 1
czosnek : 1 ząbek
pomidory : 1 kg
czerwone wino lub wywar warzywny : 150 ml
świeża lub suszona bazylia : 2 łyżki świeżej lub 1 łyżka suszonej
cukier : szczypta
sól morska : do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz : do smaku
kukurydza : 1/2 puszki
zielony groszek : 1/2 puszki
ser żółty : 200 g
sos beszamelowy:
masło : 50 g
mąka : 3 łyżki
mleko : 2 i 1/2 szklanki
sól morska : do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz : do smaku
gałka muszkatołowa : szczypta
Przygotowanie:
Farsz:
Sos pomidorowy:
rozgrzewam oliwę w dużym garnku, dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek w takiej samej postaci, smażę na małym ogniu 5 minut lub do czasu, aż cebula zmięknie, ale broń Boże nie zbrązowieje od czasu do czasu mieszam
dodaję pomidory bez skórki i pestek, drobno pokrojone, wino lub wywar warzywny i drobno posiekaną bazylię gotuję na średnim ogniu 20-30 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje
miksuję sos na gładką masę, a następnie przecieram ją przez drobne sitko, bo chcę, aby sos był gładki dodaję cukier, aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów doprawiam do smaku solą i pieprzem
przesmażone mięso mielone zalewam sosem z pomidorów, następnie dodaję odcedzoną kukurydzę i zielony groszek
Sos beszamelowy:
masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim ogniu, dodaję mąkę i mieszam tak, aby nie było grudek
powoli dolewam zimne mleko, cały czas mieszając
całość gotuję kilka minut, zestawiam z ognia i doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
cannelloni nie gotujemy !!!
napełniam farszem rurki makaronu ( można to robić za pomocą łyżeczki )
układam cannelloni pojedynczą warstwą w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym
całość polewam sosem beszamelowym i zapiekam przykryte przez ok. 15 min w temp. 200oC
następnie posypuję startym żółtym serem i zapiekam, nie przykrywając przez kolejne 15-20 minut
" Buon Appetito "
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/07/cannelloni-z-kukurydza-i-groszkiem.html