Wykonanie

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 11 lutego 2013 r.Zgodnie z legendą spaghetti pochodzi z Chin, skąd przepis przywiózł podróżnik Marco
Polo rozpowszechniając go na Półwyspie Apenińskim.W rzeczywistości spaghetti to potrawa, na którą składa się
makaron i różne sosy z
mięsem lub bez.Najpopularniejszym sosem podawanym ze spaghetti jest sos bolognese. Pochodzi on z włoskiej Bolonii i bazuje głównie na rozdrobnionym lub mielonym
mięsie wołowym lub wieprzowym,
boczku, warzywach,
oliwie, pomidorach i
czerwonym winie.Warzyw jednak nie powinno być zbyt dużo, ponieważ sedno sosu bolognese to przede wszystkim
mięso.Spaghetti bolognese jest niewątpliwie potrawą, która kojąco wpływa na psychikę. Kojarzy się z domem, ciepłem, wewnętrznym spokojem, przenosi w krainę wspomnień.Jest moim ulubionym daniem, które powoduje harmonię:-)Spaghetti bolognese w moim wydaniu jest trochę udawane, ponieważ strasznie jestem ograniczona czasowo.Nie mniej obiecuję sobie i Wam, że kiedyś przygotuję najprawdziwsze danie z prawdziwym
sosem bolońskim, którego przygotowanie wymaga więcej czasu i bardziej zróżnicowanych składników:-):-)Bazę do mojego sosu stanowi podsmażony
czosnek z mielonym
mięsem z
cebulką,
winem, duszonym w intensywnie
pomidorowym sosie i otulonym rozpływającym się od wysokiej temperatury dania
serem, ta kompozycja wywołuje uczucie rozkoszy i sytości kulinarnej.Spaghetti a la BologneseAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 9 lutego .To kompozycja podsmażonego
czosnku z mielonym
mięsem wieprzowym z
cebulką,
winem, duszonym w intensywnie
pomidorowym sosie i otulonym rozpływającym się od wysokiej temperatury
serem.Takie połączenie powoduje uczucie rozkoszy i błogiej sytości kulinarnej :-)Oceny: 5 , 0 z 5Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 30 minŁączny czas: 45 minLiczba porcji: 2Rozmiar porcji: 1/2 całościLiczba kilokalorii w 100 g: 112Tłuszcz na 100 g: 4 , 9 g
Białko na 100 g: 4,0 gCholesterol na 100 g: 12 , 8 gSkładniki:
makaron spaghetti : 200 g
przecier pomidorowy : 400-450 g
mięso mielone wieprzowe : 200-250 g
cebula : 1 sztuka
czosnek : 2 ząbki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 1/3 szklankisuszona
bazylia : duża szczypta
suszone oregano : duża szczypta
sól morska : do smakuświeżo zmielony pachnący
pieprz : do smaku
słodka papryka : mała szczypta, do smaku
ostra papryka : mała szczyptastarty
parmezan : wedle uznaniaczerwone
półwytrawne wino : 1/2 kieliszkaPrzygotowanie:
Makaron gotuję w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu al dente - tzn. lekko twarde ale nie surowe.Na patelni rozgrzewam
oliwę z oliwek i smażę lekko przeciśnięty przez praskę
czosnek.Dodaję
mięso mielone z
cebulą i smażę, mieszając, aż do momentu uzyskania złotego zabarwienia.Całość zalewam
winem i czekam, aż
alkohol wyparuje, dodatek
wina sprawi, iż zabarwienie sosu będzie ciemniejsze:-)Dodaję
przecier pomidorowy i dokładnie mieszam zawartość patelni, zmniejszam ogień i całość gotuję pod przykryciem.W międzyczasie doprawiam zawartość patelni
solą,
pieprzem, dodaję dwie duże szczypty suszonych
ziół oraz zdecydowanie mniejsze ilości słodkiej i
ostrej papryki do smaku.
Przyprawy dodaję pod koniec smażenia, aby ich aromat był bardziej wyczuwalny, a potrwa była nimi nasycona :-)

7. Ugoto
wany makaron odcedzam i przekładam na talerz, dodaję
mięso i zdobię
żółtym serem.Ozdobione danie ładnie wygląda na eleganckim
stole:-):-)

8. Jako
napój do spaghetti polecam czerwone,
wytrawne wino:-):-):-)Wskazówki:zamiast przecieru można podać puszkę
pomidorów bez skóry lub przygotować własny sos ze świeżych
pomidorów - latem. W tym celu najpierw trzeba sparzyć
pomidory i ściągnąć z nich skórę tak, aby w sosie nie pojawiały się niepotrzebne dodatki.Przy przyrządzaniu mojego ukochanego spaghetti bolognese mam nieomal obsesję na punkcie
mięsa, dlatego sama kupuję ładną
łopatkę wieprzową i w domowym zaciszu dwa
razy przepuszczam ją przez maszynkę wraz z
cebulą. To jest świetne rozwiązanie, bo nie muszę
cebuli drobno kroić, a wiadomo jak jest z
cebulą, ponadto w kuchni unosi się woń mielonej
cebuli, którą uwielbiam. Stanowczo odradzam kupowania taniego
mięsa garmażeryjnego, które składa się z tłuszczu i wypełniaczy. To jest świństwo !!!!Zainwestujcie w
mięso dobrej jakości, a uzyskacie zamierzony efekt!!!Jeśli komuś wygodniej zjeść potrawę na włoski sposób, wystarczy sam widelec - jak na zdjęciu :-)

Wówczas należy delikatnie wbić go w
makaron przy brzegu talerza. Następnie owinąć spaghetti wokół widelca. Powinno się zadbać o to, aby nie była to duża porcja, gdyż taka wyglądałaby nieestetycznie i trudnobyłoby ją włożyć do ust.

Ja preferuję metodę widelca i łyżki.

Ten sposób jest bardziej rozpowszechniony i według mnie prostszy :-) Najpierw wbijam widelec w
makaron,
potem opieram go o łyżkę i okręcam
makaron wokół widelca.Następnie podnoszę do ust widelec, a łyżkę pozostawiam w ręce opuszczonej na talerzu.Chyba trzeba kończyć rozważania na temat spaghetti:-):-):-)Potrawa była wyśmienita, ten smak na długo pozostanie w mojej pamięci - to znaczy do następnego razu :-)Serdeczności :-):-)