ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 11 lutego 2013 r.Zgodnie z legendą spaghetti pochodzi z Chin, skąd przepis przywiózł podróżnik Marco Polo rozpowszechniając go na Półwyspie Apenińskim.W rzeczywistości spaghetti to potrawa, na którą składa się makaron i różne sosy z mięsem lub bez.Najpopularniejszym sosem podawanym ze spaghetti jest sos bolognese. Pochodzi on z włoskiej Bolonii i bazuje głównie na rozdrobnionym lub mielonym mięsie wołowym lub wieprzowym, boczku, warzywach, oliwie, pomidorach i czerwonym winie.Warzyw jednak nie powinno być zbyt dużo, ponieważ sedno sosu bolognese to przede wszystkim mięso.Spaghetti bolognese jest niewątpliwie potrawą, która kojąco wpływa na psychikę. Kojarzy się z domem, ciepłem, wewnętrznym spokojem, przenosi w krainę wspomnień.Jest moim ulubionym daniem, które powoduje harmonię:-)Spaghetti bolognese w moim wydaniu jest trochę udawane, ponieważ strasznie jestem ograniczona czasowo.Nie mniej obiecuję sobie i Wam, że kiedyś przygotuję najprawdziwsze danie z prawdziwym sosem bolońskim, którego przygotowanie wymaga więcej czasu i bardziej zróżnicowanych składników:-):-)Bazę do mojego sosu stanowi podsmażony czosnek z mielonym mięsem z cebulką, winem, duszonym w intensywnie pomidorowym sosie i otulonym rozpływającym się od wysokiej temperatury dania serem, ta kompozycja wywołuje uczucie rozkoszy i sytości kulinarnej.Spaghetti a la BologneseAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 lutego .To kompozycja podsmażonego czosnku z mielonym mięsem wieprzowym z cebulką, winem, duszonym w intensywnie pomidorowym sosie i otulonym rozpływającym się od wysokiej temperatury serem.Takie połączenie powoduje uczucie rozkoszy i błogiej sytości kulinarnej :-)Oceny: 5 , 0 z 5Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 30 minŁączny czas: 45 minLiczba porcji: 2Rozmiar porcji: 1/2 całościLiczba kilokalorii w 100 g: 112Tłuszcz na 100 g: 4 , 9 gBiałko na 100 g: 4,0 gCholesterol na 100 g: 12 , 8 gSkładniki:makaron spaghetti : 200 gprzecier pomidorowy : 400-450 gmięso mielone wieprzowe : 200-250 gcebula : 1 sztukaczosnek : 2 ząbkioliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 1/3 szklankisuszona bazylia : duża szczyptasuszone oregano : duża szczyptasól morska : do smakuświeżo zmielony pachnący pieprz : do smakusłodka papryka : mała szczypta, do smakuostra papryka : mała szczyptastarty parmezan : wedle uznaniaczerwone półwytrawne wino : 1/2 kieliszkaPrzygotowanie:Makaron gotuję w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu al dente - tzn. lekko twarde ale nie surowe.Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę lekko przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodaję mięso mielone z cebulą i smażę, mieszając, aż do momentu uzyskania złotego zabarwienia.Całość zalewam winem i czekam, aż alkohol wyparuje, dodatek wina sprawi, iż zabarwienie sosu będzie ciemniejsze:-)Dodaję przecier pomidorowy i dokładnie mieszam zawartość patelni, zmniejszam ogień i całość gotuję pod przykryciem.W międzyczasie doprawiam zawartość patelni solą, pieprzem, dodaję dwie duże szczypty suszonych ziół oraz zdecydowanie mniejsze ilości słodkiej i ostrej papryki do smaku.Przyprawy dodaję pod koniec smażenia, aby ich aromat był bardziej wyczuwalny, a potrwa była nimi nasycona :-)
7. Ugoto wany makaron odcedzam i przekładam na talerz, dodaję mięso i zdobię żółtym serem.Ozdobione danie ładnie wygląda na eleganckim stole:-):-)
8. Jako napój do spaghetti polecam czerwone, wytrawne wino:-):-):-)Wskazówki:zamiast przecieru można podać puszkę pomidorów bez skóry lub przygotować własny sos ze świeżych pomidorów - latem. W tym celu najpierw trzeba sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórę tak, aby w sosie nie pojawiały się niepotrzebne dodatki.Przy przyrządzaniu mojego ukochanego spaghetti bolognese mam nieomal obsesję na punkcie mięsa, dlatego sama kupuję ładną łopatkę wieprzową i w domowym zaciszu dwa razy przepuszczam ją przez maszynkę wraz z cebulą. To jest świetne rozwiązanie, bo nie muszę cebuli drobno kroić, a wiadomo jak jest z cebulą, ponadto w kuchni unosi się woń mielonej cebuli, którą uwielbiam. Stanowczo odradzam kupowania taniego mięsa garmażeryjnego, które składa się z tłuszczu i wypełniaczy. To jest świństwo !!!!Zainwestujcie w mięso dobrej jakości, a uzyskacie zamierzony efekt!!!Jeśli komuś wygodniej zjeść potrawę na włoski sposób, wystarczy sam widelec - jak na zdjęciu :-)
Wówczas należy delikatnie wbić go w makaron przy brzegu talerza. Następnie owinąć spaghetti wokół widelca. Powinno się zadbać o to, aby nie była to duża porcja, gdyż taka wyglądałaby nieestetycznie i trudnobyłoby ją włożyć do ust.
Ja preferuję metodę widelca i łyżki.
Ten sposób jest bardziej rozpowszechniony i według mnie prostszy :-) Najpierw wbijam widelec w makaron, potem opieram go o łyżkę i okręcam makaron wokół widelca.Następnie podnoszę do ust widelec, a łyżkę pozostawiam w ręce opuszczonej na talerzu.Chyba trzeba kończyć rozważania na temat spaghetti:-):-):-)Potrawa była wyśmienita, ten smak na długo pozostanie w mojej pamięci - to znaczy do następnego razu :-)Serdeczności :-):-)