Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
makaron kolanka 250 gramów
oliwa 3 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
pieczarki 200 gramów
pomidory 4 sztuk
mleko 1,5 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
żółty ser tarty 150 gramów
tymianek 1 łyżek deserowych
masło 3 łyżek stołowych
szczypiorek posiekany 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej
wody, osączyć i wymieszac z łyżką
oliwy. Oczyszczone
pieczarki pokroić w kostkę, a
cebulę posiekać, obrane ze skórki
pomidory również drobno posiekać. Warzywa i
pieczarki poddusić na 2 łyżkach
oliwy, a następnie wymieszać z
makaronem. Przełożyć do żaroodpornej prostokątnej formy, wysmarowanej
masłem.
Mleko wymieszać ze
śmietaną i połową
sera, przyprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Podgrzewać, mieszając, aż
ser się rozpuści i powstanie
gesty sos. Polać nim zapiekankę, Wierzch posypać pozostałym
serem, rozłożyć wiórki
masła. Zapiekać ok. 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MakaronemZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: