ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomakaron kolanka 250 gramówoliwa 3 łyżek stołowychcebula 2 sztukpieczarki 200 gramówpomidory 4 sztukmleko 1,5 szklanekśmietana 0,5 szklanekżółty ser tarty 150 gramówtymianek 1 łyżek deserowychmasło 3 łyżek stołowychszczypiorek posiekany 2 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, osączyć i wymieszac z łyżką oliwy. Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, a cebulę posiekać, obrane ze skórki pomidory również drobno posiekać. Warzywa i pieczarki poddusić na 2 łyżkach oliwy, a następnie wymieszać z makaronem. Przełożyć do żaroodpornej prostokątnej formy, wysmarowanej masłem. Mleko wymieszać ze śmietaną i połową sera, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzewać, mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gesty sos. Polać nim zapiekankę, Wierzch posypać pozostałym serem, rozłożyć wiórki masła. Zapiekać ok. 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z MakaronemZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: