ßßß Cookit - przepis na Kolanka z pieczarkami

Kolanka z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 65 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron kolanka 250 gramów
oliwa 3 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
pieczarki 200 gramów
pomidory 4 sztuk
mleko 1,5 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
żółty ser tarty 150 gramów
tymianek 1 łyżek deserowych
masło 3 łyżek stołowych
szczypiorek posiekany 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, osączyć i wymieszac z łyżką oliwy. Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, a cebulę posiekać, obrane ze skórki pomidory również drobno posiekać. Warzywa i pieczarki poddusić na 2 łyżkach oliwy, a następnie wymieszać z makaronem. Przełożyć do żaroodpornej prostokątnej formy, wysmarowanej masłem. Mleko wymieszać ze śmietaną i połową sera, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzewać, mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gesty sos. Polać nim zapiekankę, Wierzch posypać pozostałym serem, rozłożyć wiórki masła. Zapiekać ok. 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Makaronem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4678/Kolanka-z-pieczarkami