ßßß
Składniki:2 szklanki makaronu farfalle,200 g pieczarek,1/2 białej cebuli,100 ml śmietanki 12 lub 18%,1 trójkacik topionego sera (np. o smaku emmentalera), dla chętnych garść dowolnego, startego, żółtego sera,sól, pieprz do smaku,masło lub oliwa do smażenia.
Przygotowanie:1) Pieczarki oczyszczamy przy użyciu noża (nie myjemy) i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy.3) Makaron gotujemy al'dente, następnie odcedzamy.4) Gdy pieczarki są już podsmażone dodajemy śmietankę i topiony ser. Dokładnie mieszamy, żeby serek się roztopił. Doprawiamy solą i pieprzem.5) Dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Można dodać garść żółtego sera.
Smacznego!