ßßß Cookit - przepis na Szybki Obiad: farfalle z pieczarkami w sosie serowym

Szybki Obiad: farfalle z pieczarkami w sosie serowym

nazwa

Wykonanie

Próbując napisać ten wpis, nie za bardzo wiedziałam od czego zacząć. Może od wspomnienia, że ten Szybki Obiad jest jednym z moich ulubionych? Czy też może od tego, że najlepiej smakuje z makaronem farfalle, dla niewtajemniczonych makaron kokardki?? Albo od wspomnienia, jak dawno temu przygotowywała go moja mama, a ja zawsze oddzielałam z niego każdą pieczarkę, bo wtedy nie lubiłam ich smaku, choć aromat mi odpowiadał.
W każdym razie, wszystko to sprowadza się do stwierdzenia, że jest to jeden z tych prostych i smacznych przepisów, do przygotowania których potrzeba kilku prostych składników i nie więcej niż 15 minut.
Składniki:
2 szklanki makaronu farfalle,
200 g pieczarek,
1/2 białej cebuli,
100 ml śmietanki 12 lub 18%,
1 trójkacik topionego sera (np. o smaku emmentalera), dla chętnych garść dowolnego, startego, żółtego sera,
sól, pieprz do smaku,
masło lub oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
1) Pieczarki oczyszczamy przy użyciu noża (nie myjemy) i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.
2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy.
3) Makaron gotujemy al'dente, następnie odcedzamy.
4) Gdy pieczarki są już podsmażone dodajemy śmietankę i topiony ser. Dokładnie mieszamy, żeby serek się roztopił. Doprawiamy solą i pieprzem.
5) Dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Można dodać garść żółtego sera.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/03/szybki-obiad-farfalle-z-pieczarkami-w.html