Wykonanie
Próbując napisać ten wpis, nie za bardzo wiedziałam od czego zacząć. Może od wspomnienia, że ten Szybki Obiad jest jednym z moich ulubionych? Czy też może od tego, że najlepiej smakuje z
makaronem farfalle, dla niewtajemniczonych
makaron kokardki?? Albo od wspomnienia, jak dawno temu przygotowywała go moja mama, a ja zawsze oddzielałam z niego każdą
pieczarkę, bo wtedy nie lubiłam ich smaku, choć aromat mi odpowiadał.W każdym razie, wszystko to sprowadza się do stwierdzenia, że jest to jeden z tych prostych i smacznych przepisów, do przygotowania których potrzeba kilku prostych składników i nie więcej niż 15 minut.
Składniki:2 szklanki
makaronu farfalle,200 g
pieczarek,1/2 białej
cebuli,100 ml
śmietanki 12 lub 18%,1 trójkacik
topionego sera (np. o smaku emmentalera), dla chętnych garść dowolnego, startego,
żółtego sera,
sól,
pieprz do smaku,
masło lub
oliwa do smażenia.
Przygotowanie:1)
Pieczarki oczyszczamy przy użyciu noża (nie myjemy) i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w kostkę.2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim
cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy
pieczarki i podsmażamy.3)
Makaron gotujemy al'dente, następnie odcedzamy.4) Gdy
pieczarki są już podsmażone dodajemy
śmietankę i
topiony ser. Dokładnie mieszamy, żeby
serek się roztopił. Doprawiamy
solą i
pieprzem.5) Dorzucamy ugotowany
makaron i mieszamy. Można dodać garść
żółtego sera.
Smacznego!