ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne z sosem koperkowym

Kotlety rybne z sosem koperkowym

nazwa

Wykonanie

Pamiętam to danie z dzieciństwa. Babcia od czasu do czasu robiła takie kotleciki z ryb słodkowodnych (złowionych przez Tatę) z dodatkiem ryb morskich. Zajmowało jej to pół dnia, z czego najbardziej pracochłonne było filetowanie mniejszych ryb. Ja robię kotlety tylko z ryb morskich – filetowanie małych płotek zostawiam cierpliwym:) Zawsze kupuję kilka gatunków ryb i mieszam je ze sobą. Tym razem był to dorsz, morszczuk i tilapia. Kotlety można zrobić z ryby mrożonej lub świeżej. Jeśli jest mrożona, to trzeba ją rozmrozić i wycisnąć z niej wodę. Poniższe proporcje są na ½ kg ryby już po wyciśnięciu:)
Składniki:
filety rybne – ½ kg
jajko – 1 szt.
bułka tarta – około ½ szklanki
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
natka pietruszki
olej do smażenia
Sos:
pęczek koperku,
jogurt naturalny,
1 jajko,
2 łyżeczki mąki,
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Rybę zmieliłem przez maszynkę z drobnym sitkiem – dzięki temu wszystkie ości zostały w maszynce. Dodałem jajko, przyprawy, posiekaną natkę i stopniowo dodawałem bułkę tartą, aż uzyskałem masę z której dało się uformować kotlety. Tak jak zawsze usmażyłem najpierw małą próbkę, żeby sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić. Kotlety obtoczyłem w tartej bułce, część z nich usmażyłem, a część ułożyłem na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i upiekłem (około 40 minut w temperaturze 180 º).
Gdy kotlety się smażyły i piekły przygotowałem sos: posiekałem koperek, wymieszałem na zimno wszystkie składniki w rondelku, zagotowałem i doprawiłem do smaku.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2013/03/kotlety-rybne-z-sosem-koperkowym.html