Wykonanie
Spaghetti kojarzy mi się przede wszystkim z
sosem pomidorowym. U nas w domu było to takie danie na leniwą niedzielę. Mama prawie co tydzień gotowała
makaron z
sosem pomidorowym. Można powiedzieć, że była to jej weekendowa specjalność:)Ja tym razem do spaghetti zrobiłem sos
śmietanowy. No może prawie
śmietanowy – zawsze zastępuję
śmietanę jogurtem naturalnym. Dodałem też starte
jabłko i odrobinę
chrzanu. Dzięki temu uzyskałem dość ciekawy,
winno-ostry smak. Małe szkodniki nie wybrzydzały i zjadły swoje porcje bez marudzenia.

Składniki:1 opakowanie spaghetti400 gram
szynki wieprzowej1
cebula1
marchewka½ opakowania
jogurtu naturalnego1 łyżka
mąki½
jabłka1 łyżeczka startego
chrzanuprzyprawy:
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
cukierSzynkę pokroiłem w drobną kostkę, przyprawiłem i podsmażyłem na patelni. Przełożyłem do rondelka, dodałem pokrojoną
marchewkę i gotowałem około pół godziny na małym ogniu. Dodałem podsmażoną
cebulę, starte
jabłko,
chrzan,
jogurt wymieszany z
mąką i przyprawiłem do smaku. Ugotowałem
makaron i obiad był gotowy.