Wykonanie
Dynia pyszni się w lodówce, a ja raczę najbliższych różnymi daniami z jej dodatkiem. Po d yniowej zapiekance postanowiłam zrobić jakieś ciasto z
dynią. I tak znalazłam tutaj przepis, który przypadł mi do gustu.Zasmakowały nie tylko mi, ale i córce, która od razu ukradła jednego
ślimaka dla siebie :)Myślę, że takie drożdżówki są idealne na śniadanie, chociaż u nas do śniadania nie dotrwały.A te kłębki wełny to przyszły szalik.Tylko zacząć nie
mogę i nie wiem czy na tą zimę zdążę :P Zdjęcia mają mnie zmotywować :D

Składniki:Ciasto:1 opakowanie suchych
drożdży (2 i 1/4 łyżeczki)1/4 szklanki ciepłej
wody3/4 szklanki puree z dyni1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki stopionej
margaryny (może być
masło)1 łyżka
cukru2 i 1/2 szklanki
mąki1 i 1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonego
imbiru3/4 szklanki
mąki1 łyżka
olejuNadzienie:1 słoik
dżemu z
rabarbaremgarść
rodzynkówLukier:3/4 filiżanki
cukru pudru1 łyżka ciepłej
wody1 łyżeczka
soku z cytrynypestki dyni do posypaniaW dużej misce łączymy ze
sobą suche drożdże z ciepłą
wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy
dynię,
mleko, stopioną
margarynę i
cukier. Lekko miksujemy. Dodajemy sypkie składniki:
mąkę,
sól,
cynamon,
gałkę muszkatołową oraz
imbir i mieszamy dopóki ciasto nie będzie gładkie.Ciasto wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę i wyrabiamy je. Do wyrobienia ciasta używamy 3/4 szklanki
mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękki ale trochę klejące. Wyrabiamy je ok. 10 minut. Ciasto przekładamy do uprzednio posmarowanej
olejem miski. Przykrywamy mokrą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut lub do podwojenia objętości ciasta.Po wyrośnięciu ciasto przygniatamy dłonią i odstawiamy na jeszcze 5 minut.Ciasto wykładamy na oprószoną
mąką stolnicę i rozciągamy lub rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm x 25 cm.
Dżem rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni ciasta i posypujemy równomiernie
rodzynkami. Następnie ciasno zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego
boku. Roladę kroimy na 3 cm kawałki. Układamy je luźno w blaszce o średnicy ok. 26 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut lub do podwojenia objętości.Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjmujemy do ostygnięcia. Z
cukru pudru,
wody i
soku z cytryny przyrządzamy
lukier i polewamy nim ostygnięte ciasto. Wierzch posypujemy
pestkami dyni.