Wykonanie
Po ostatnich ciasteczkach
bananowych, które wyszły naprawdę rewelacyjnie rozsmakowałam się w bananach, dlatego też zastanawiając się nad
ciastem na weekend moje myśli powędrowały do sernika
bananowego.Jako że stresują mnie wszelakie przepisy postanowiłam popuścić
wodze fantazji i stworzyć coś od siebie. Uwielbiam połączenie
banana z
czekoladą dlatego też zdecydowałam się na
czekoladowy biszkopt,
bananową masę
serową oraz
galaretkę z
bananami. Wyszło idealnie, zobaczcie zresztą sami.


Najbardziej lubię w gotowaniu bez przepisu to, że nie ma do tego odnośnika, więc człowiek nie stresuje się, że coś nie wyszło. Śmiało więc
mogę powiedzieć że to ciasto powinno wyglądać właśnie tak :))

Myślę że to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego świątecznego sernika, w dodatku niezwykle aromatyczna i cudownie słodka :)Składniki na
biszkopt:4
jajkapół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoSkładniki na masę
bananowo-
serową3 dojrzałe
banany1 kg
twarogu drobno zmielonego (ja użyłam gotowej masy serowej)2 opakowania
cukru wanilinowego4
jajka1
budyń waniliowy1 kostka
margaryny3/4 szkl
cukru1/4 szkl
mlekabanany do obłożenia ciasta (3-4 sztuki)pół
cytryny2
galaretki bananowe (
cytrynowe ewentualnie)Przygotowanie:
Biszkopt:Ustawić piekarnik na 180 stopni. Oddzielić
białka od
żółtek, następnie ubić
białka mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania wsypać
cukier cały czas miksując. Następnie dodawać
żółtka pojedynczo. Na koniec dodać
mąki i
proszek do pieczenia i chwilę jeszcze obijać na mniejszych obrotach. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.Masa: W garnku na małym ogniu rozpuścić
masło, dodać
twaróg i
banany rozgniecione widelcem i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać
cukier i wymieszać, cały czas gotując na małym ogniu. Dodawać
jajka pojedynczo miksując, uważając by się nie ścięły. Dodać
cukier waniliowy i doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie rozrobić
budyń w
mleku i dodać go do gotującej się masy szybko miksując gotować jeszcze chwilkę, a gdy masa zacznie gęstnieć wlać na
biszkopt.Kiedy masa wystygnie pokroić
banany na plasterki, skropić je wyciśniętym
sokiem z cytryny i użożyć na
masie serowej. 2
galaretki rozpuścić w 0,75 l
wody i kiedy zaczną tężeć polać nimi
banany. Wstawić do lodówki by całość stężała. Przechowywać w lodówce.