Wykonanie
Te kotlety to taki troszkę kulinarny romans kuchni wege z tą mięsopełną ;)
Soczewica-zamiennik
mięsa w kuchni jaroszy i
wieprzowina-mięcho, mięcho na 102, dobrały się w całkiem udana parę. Kotlety są nietypowe w smaku, ale pyszne i podwójnie zdrowe. Duża dawka błonnika i żelaza, czyli coś w sam raz dla anemików ;D Przygotowanie tych kotletów, zajmuje trochę czasu, ale porcja jest na tyle duża, że można
mieć obiad z głowy na trzy dni ;)SKŁADNIKI
oliwa2 drobnoposiekane
cebule2 starte
marchewki400 g mielonej
wieprzowiny (może być też
wołowina)szklanka brązowej lub
zielonej soczewicy300 g
pomidorów z puszki (albo mniej;)2 łyżki
przecieru pomidorowego300 ml
bulionu warzywnego3/4 szklanki
czerwonego wina2-3 łyżki
sosu worcester (albo wcale)2
jaja (albo 3)2 duże garście posiekanej
natki pietruszkisólpieprzWYKONANIENa rozgrzaną
oliwę wrzucamy
cebulę i
marchew. Smażymy 5-10 min, aż warzywa zmiękną.Dodajemy zmielone
mięso, mieszamy wszystko dokładnie i dalej smażymy.Do
mięsa dodajemy
pomidory,
soczewicę,
bulion,
wino. oprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok 30 minut, aż płyn się wchłonie. Na końcu dodajemy sos.Garnek zdejmujemy z ognia, wbijamy
jaja, dodajemy
pietruszkę, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Gdy masa wystygnie, formujemy z niej kotlety, układamy je na blasze wyłożonej papierem, albo w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25 min.podajemy z
ziemniakami i
sałatą.