Wykonanie
Od dawna przymierzałam się do tej zupy. Moja siostra jest wielką fanką
soczewicy i jej podobnych. Nie raz zaskakiwała mnie jakimś pysznym daniem z nasion. Ja mam już na swoim koncie kulinarnym pasztet z
soczewicy, który upiekłam jako alternatywę do
sera czy
wędlin, z którymi kanapki nawet najwytrwalszym mogą się znudzić.Dziś ugotowałam wegetariańską zupę
rodem z orientalnej kuchni. Może jej kolor nie jest zbyt porywający,ale za to smakuje i pachnie wyśmienicie. Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia wegetariańska". Polecam wszystkim, którzy lubią niecodzienne smaki.SKŁADNIKI1/5 kostki
masła (
margaryny wegetariańskiej, lub trochę
oliwy)1
cebula2 ząbki
czosnkupuszka krojonych
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowego200 g
czerwonej soczewicy1,5 szklanki
wywaru warzywnegołyżeczka
kurkumyłyżeczka
chilliłyżeczka
przyprawy garam masalapół łyżeczki
kminkusok z połowy
cytrynypuszka
mleczka kokosowegosólpieprzWYKONANIE
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i dusimy z
przyprawami (oprócz
soli i
pieprzu) na małym ogniu.Dodajemy
pomidory, koncentrat,
soczewicę,
sok z cytryny i
mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 25 min. na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Całość podlewamy
bulionem warzywnym i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Możemy z umiarem dodać pozostałych przypraw (np.
kurkumy i
chilli).Podajemy z indyjskim
chlebkiem naan lub świeżą
bagietką.