Wykonanie
Zaczął się sezon na
szparagi, więc nic innego mi nie pozostało, jak rozkoszować się ich walorami .
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywa. Zawierają dużo witamin B, C, K,
soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu. Są także bogate w kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży lub planujących zajść w ciążę. Zalążki kwasu asparaginowego biorą udział w metabolizmie
tkanki nerwowej, a więc wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację. Cenione są także jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczny.
Szparagi mają także właściwości oczyszczające i moczopędne gdyż działają na nerki i wątrobę.Składniki:Ciasto 2 pizze:500g
mąki pszennej10g
soli10g
drożdży świeżych325ml letniej
wodybułka tarta do podstypania
sos pomidorowy:1/2 kartonika
przecieru pomidorowegołyżka
oliwyząbek
czosnkusól,
pieprzsuszone
zioładodatkowo:
pieczarkiżółty ser2 małe
pomidporypół kg białych
szparagówsurowa
polędwicarukolaświeża
bazyliapół
cebuliser feta Apetinasuszona
bazylia
Wykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do
mąki dodajemy
sól i rozpuszczone
drożdże,wszystko dokładnie zagniatamy przez 8- 10 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto będzie klejące, nie martwcie się, delikatnie oprószcie
mąka ręce, nie dodawaj
mąki do ciasta, bo będzie zbyt twarde. Ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji i będzie samo odchodzić od dłoni,dlatego ważne jest aby długo je wyrabiać. Formujemy kulę i dostawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
Sos pomidorowy: Przecier wlewamy do garnuszka , dodajemy
oliwę,
sól,
pieprz,
przyprawy, zgnieciony ząbek
czosnku i doprowadzamy do wrzenia.Dodatki: Białe
szparagi obieramy od góry do dołu,żeby pozbyć się włókien,główek nie obieramy. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, żeby puściły nadmiar
wody.
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Pomidora kroimy na paski, środek usuwamy.
Cebulę kroimy w paski.
Ser feta kroimy w kostkę, chyba że tak jak Ja, kupiliście
ser Apetina z koszyczkiem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wcześniej posypaną
bułką tartą. Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, okrężnymi ruchami go rozsmarowujemy. Następnie posypujemy startym
żółtym serem, dodajemy
pieczarki, surową
polędwicę cienko pokrojoną,
pomidory,
cebulę, podgotowane
szparagi,
ser feta,
bazylię.Pieczemy w 200C przez ok 15 minut. Gdy pizza się upiecze, kroimy na kawałki. Podajemy z
rukolą i odrobinę polewamy
oliwą. Gotowe. Jest przepyszna, 3 osoby potwierdziły, podobną
jadłam w Karpaczu ;)


Smacznego!!!