Wykonanie
Jamón Serrano to rodzaj hiszpańskiej,surowej ,podsuszonej
szynki tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Kataloni,Kastylli i Estremadury . Wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych z kością, jest
szynką długo dojrzewającą,dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje kruchość,aromat i specjalny smak. Dzięki niej pizza smakowała wybornie. Jedna z najlepszych,jaką do tej
pory jedliśmy.Składniki na 1 pizze:Ciasto:250g
mąki pszennej,5g
soli,5g
drożdży świeżych,168ml letniej
wody,
bułka tarta do podsypania,dodatki:4 duże
pieczarki,
ser żółty,
szynka Serrano,5
pomidorków koktajlowych,świeża
bazylia,suszona
bazylia,
rukola,
cebula,
oliwa do polania pizzy,
sos pomidorowy:1/3
przecieru pomidorowego z kartonika,ząbek
czosnku,szczypta
soli,
pieprz,suszona
bazylia,łyżka
oliwy,

Wykonanie:Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski,dodajmy
sól.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, i powoli dodajemy do
mąki,mieszając. Gdy składniki się połączą ugniatamy ciasto przez 8 minut ,aż powstanie jednolite,gładkie i miękkie w dotyku ciasto. Oprószamy lekko
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i w powietrzu je obracamy,ciasto jest tak elastyczne ,że samo powinno się nam rozciągać, jeśli energicznie będziecie dookoła obracać,uważając żeby się nie rozerwało.Kładziemy na oprószony
mąką blat i delikatnie rozwałkowujemy.Przekładamy ciasto na blaszkę z piekarnika, wcześniej posypaną
bułka tartą.
Sos pomidorowy: Przecier wlewamy do garnuszka,dodajemy
oliwę,
sól,
pieprz,zgnieciony ząbek
czosnku,suszoną
bazylię i zagotowujemy,żeby trochę nam odparowało . Po tym czasie,okrężnymi ruchami, rozsmarowujemy sos na pizzy.
Ser ścieramy na dużych oczkach i posypujemy na
sosie pomidorowym,następnie dodajemy
pieczarki, wcześniej umyte i pokrojone w plasterki(Ja je podsmażyłam,bo ostatnio surowe puściły mi na pizzy dużo
wody,nie lubię tego,a tak to odparowała
woda i były idealne :] )Na pieczarkach rozkładamy
cebulę i pyszną , podsuszoną
szynkę SERRANO,pokrojoną na spore kawałki.Będzie chrupiąca po upieczeniu,cudo ;) Później kładziemy
pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki,posypujemy suszona
bazylią i dekorujemy paroma listkami świeżej.Nie martwcie się, świeża
bazylia wam się ususzy w piekarniku, ale to nie kłopot,przynajmniej dla mnie ;)

Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210C przez 17 minut.Gotową dekorujemy świeżą
rukolą i polewamy delikatnie
oliwą z oliwek. Gotowe.

Bon Apetit!!!