ßßß
Wykonanie:Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski,dodajmy sól. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, i powoli dodajemy do mąki,mieszając. Gdy składniki się połączą ugniatamy ciasto przez 8 minut ,aż powstanie jednolite,gładkie i miękkie w dotyku ciasto. Oprószamy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i w powietrzu je obracamy,ciasto jest tak elastyczne ,że samo powinno się nam rozciągać, jeśli energicznie będziecie dookoła obracać,uważając żeby się nie rozerwało.Kładziemy na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkowujemy.Przekładamy ciasto na blaszkę z piekarnika, wcześniej posypaną bułka tartą.Sos pomidorowy: Przecier wlewamy do garnuszka,dodajemy oliwę,sól,pieprz,zgnieciony ząbek czosnku,suszoną bazylię i zagotowujemy,żeby trochę nam odparowało . Po tym czasie,okrężnymi ruchami, rozsmarowujemy sos na pizzy.
Ser ścieramy na dużych oczkach i posypujemy na sosie pomidorowym,następnie dodajemy pieczarki, wcześniej umyte i pokrojone w plasterki(Ja je podsmażyłam,bo ostatnio surowe puściły mi na pizzy dużo wody,nie lubię tego,a tak to odparowała woda i były idealne :] )Na pieczarkach rozkładamy cebulę i pyszną , podsuszoną szynkę SERRANO,pokrojoną na spore kawałki.Będzie chrupiąca po upieczeniu,cudo ;) Później kładziemy pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki,posypujemy suszona bazylią i dekorujemy paroma listkami świeżej.Nie martwcie się, świeża bazylia wam się ususzy w piekarniku, ale to nie kłopot,przynajmniej dla mnie ;)