Wykonanie
Ravioli są to małe włoskie pierożki,które nadziewa się przeważnie
serem ricotta,
mięsem lub warzywami najczęściej
szpinakiem.Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż ulepienie standardowych pierogów.Ciasto na pierogi robimy jak na
makaron,a przygotowanie świeżego
makaronu nie jest trudne ;)Pochodzenie
makaronu nie jest do końca znane, wiadomo jednak, że w VIII w. wprowadzili go Arabowie na Sycylii. Obecnie występuje w niezliczonych rodzajach,a Włosi jedzą go co najmniej raz dziennie. Podobnie jak inne produkty,
makaron różni się kształtem i sposobem przyrządzania z zależności od regionu.Na północy Włoch popularny jest
makaron faszerowany - Ravioli,Cappelletti i Tortellini.I dziś zapoznam was właśnie z
Ricotta Ravioli ;)Składniki na ciasto
makaronowe:300g
mąki pszennej100g semoliny2
jajkajeśli nie posiadacie semoliny:300g
maki pszennej3
jajkamąka kukurydziana do podsypaniaNadzienie:
ser Ricottaskórka otarta z połowy
cytrynysok z połowy
limonkigałka muszkatołowaszpinak lub
miętasól morska,
pieprzparmezanzrobiłam również drugie nadzienie dla mojego smakosza ;)
kapusta kiszonagrzybycebulasól,
pieprzCiasto

Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do uzyskania gładkiej konsystencji , im dłużej tym lepiej. Podaję link do krótkiego filmiku,w którym mój mentor Gennaro, pokaże wam jak zrobić to fachowo i z
sercem :Phttp://www.youtube.com/watch?v=ESz55eORW44Nadzienie:

Podsmażamy
świeży szpinak na patelni skropionej kilkoma kroplami
oliwy z oliwek, do momentu aż lekko zwiotczeje.
Ser wrzucamy do miski,
szpinak bardzo drobno siekamy i dodajemy do
sera.

Na drobnych oczkach ścieramy skórkę z połowy
cytryny,oczywiście wcześniej wyparzoną,
gałkę muszkatołową i wyciskamy sok z połowy
limonki.

Na koniec dodajemy starty na drobnych oczkach
parmezan i wszystko dobrze rozcieramy na gładką masę.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

Do nadzienie mojego smakosza ;) potrzebujemy
kiszona kapustę wcześniej podgotowaną,
grzyby,dzień wcześniej namoczone i ugotowane.Wszystko drobno siekamy. Na patelni podsmażamy
cebulę w kostkę,dodajemy do farszu.

Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i gotowe.Ciasto:

Cienko rozwałkowujemy,jeśli ktoś posiada maszynkę do
makaronu ,ma ułatwiona pracę ;)

Wystarczy ustawić regulator grubości ciasta od 1 do 9. Przekręcamy porcje ciasta przez wałki. Powtarzaj tę czynność dla wszystkich kawałków ciasta kilkakrotnie, aż do momentu odpowiedniej grubości ciasta.

Pamiętaj o tym,żeby pod żadnym pozorem nie myć maszynki do
makaronu w wodzie,wystarczy przetrzeć ją suchą ścierką lub pędzelkiem .Gdy ciasto mamy gotowe możemy nakładać farsz

Na płacie
makaronowym w odstępach na dwa place nakładamy farsz,
białkiem jajka zwilżamy brzegi, pomiędzy farszem i górną część płata
makaronowego.

Zlepiamy ciasto,starając się, żeby w środku nie zostawić powietrza.

Ciasto, z farszem w centrum ,kroimy radełkiem na kwadraty.

Wyrównujemy brzegi, jeśli jest taka potrzeba.

Tak o to przygotowane Ravioli, gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane pierożki wrzucamy na rozgrzana patelnię z
oliwą z oliwek. Mój smakosz miał swoje pierożki z
kapustą i
grzybami ,podane z lekko zrumienionym
boczkiem i czerwonym barszczem.

Natomiast moje
Ricotta Ravioli wcześniej ugotowane,podsmażyłam na
oliwie z oliwek i posypałam
bazylią.Polecam również sos
szałwiowy (
oliwa i
szałwia)albo z
mięty (
oliwa i
mięta) idealnie pasuję do pierożków Ravioli.

Smacznego!