Wykonanie
Bardzo fajny i prościutki przepis na danie bez glutenu. Spaghetti nie tylko wychodzi bardzo smaczne ale jest także genialnie aromatyczne i ma żywy, bardzo apetyczny kolor :) Oczywiście danie można przygotować z tradycyjnym
makaronem,
kurczak będzie świetnie smakował także z
ryżem. Polecam spróbować w szczególności
ryż basmati, który bardzo dobrze współgra z
curry:)

Składniki dla 2- 3 osóbPodwójna
pierś z kurczaka3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
oliwy z oliwek3 płaskie łyżeczki
przyprawy curryNieduża
cebulaImbir do smakuGarść
rodzynekOk 250 ml
wody lub
bulionu200 ml
mleka kokosowego500 g
makaronu bezglutenowego 3 Pauly spaghettiNa rozgrzanej
oliwie podsmażyć do delikatnego zarumienienia pokrojoną w niewielką kostkę
pierś z kurczaka. Następnie dodać
curry,
imbir i pokrojoną drobno
cebulę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Całość zalać
wodą lub
bulionem, dodać
rodzynki ( można je wcześniej namoczyć) i dusić ok 10 minut. Następnie dolać
mleko kokosowe i dalej dusić jeszcze przez ok 10 minut.
Makaron bezglutenowy 3pauly ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i serwować polany sosem. Opcjonalne danie ozdobić i doprawić
płatkami chilli, lub listkiem
pietruszki i paroma
rodzynkami albo inaczej według własnego uznania. Gotowe ! smacznego !