Wykonanie
W weekend czeka nas szczególna okazja: kanonizacja
Jana Pawła II. Wiele osób wyruszyło do Watykanu, aby wziąć udział w uroczystościach. Postanowiłam w pewnym sensie również uczcić owe wydarzenie i przygotowałam ciasto, które jak żadne inne nie kojarzy mi się tak mocno z postacią Papieża Polaka, czyli kremówka. Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, ale starałam się zachować w nim to co najważniejsze – doskonały efekt smakowy. Słodkie
ciasteczko stało się sławne dzięki pewnej anegdocie, którą Ojciec Święty opowiedział podczas jednej ze swych pielgrzymek. Sądzę, iż kremówka rzeczywiście jest tak pyszna, iż można dla jej wyjątkowego smaku odrobinę zgrzeszyć… kalorycznie rzecz jasna. :)

Składniki (blacha prostokątna o wymiarach ok. 26-35 cm):Ciasto – zastąpiłam
ciasto francuskie mniej kalorycznym
biszkoptowym spodem6
jajek1 i 1/3 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka szklanki
cukru2 łyżki
wody1 łyżka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoKrem1 litr
mleka 3,2%100 g
masła125 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego5 łyżek
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mąki zwykłej (pszennej)3
żółtkaBita śmietanaŚmietana 30%-36%, ½ litra (schłodzona co najmniej 12h)
cukier puder, 4 łyżki
cukier waniliowy, 2 łyżeczki3 łyżki
wody lub
soku z cytrynyPrzygotowanie:Przepis na
biszkopt znajdziecie tutaj KLIK.Krem: w garnku gotujemy 750 ml
mleka z dodatkiem
masła,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Resztę
mleka tj. 250 ml mieszamy w kubku z
mąką ziemniaczaną, pszenną i
żółtkami. Gdy
mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamy masę
żółtkową, cały czas mieszając. Chwilkę podgrzewamy całość, dopóki masa nie zgęstnieje do konsystencji budyniu. Masę przelewamy do osobnej, czystej miseczki i nakrywamy folią spożywczą (dzięki temu na powierzchni budyniu nie utworzy się kożuch). Odstawiamy
budyń do ostudzenia.Na desce układamy spód
biszkoptowy, polewamy go ponczem (2 łyżki
alkoholu + 100 ml przegotowanej, zimnej
wody) i na wierzch wykładamy masę wystudzoną masę budyniową.
Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu zamieszczonego w
poście Tarta czekoladowa KLIKNastępnie wykładamy ubitą
śmietanę na krem budyniowy i dekorujemy wierzch
płatkami kokosa (zamiast jak w oryginalnym przepisie drugim blatem ciasta). Kremówkę wkładamy do lodówki, aby masa bardziej zesztywniała.Smacznego!













Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)