ßßß
Składniki (blacha prostokątna o wymiarach ok. 26-35 cm):Ciasto – zastąpiłam ciasto francuskie mniej kalorycznym biszkoptowym spodem6 jajek1 i 1/3 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 szklanka szklanki cukru2 łyżki wody1 łyżka octu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowegoKrem1 litr mleka 3,2%100 g masła125 g cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego5 łyżek mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki zwykłej (pszennej)3 żółtkaBita śmietanaŚmietana 30%-36%, ½ litra (schłodzona co najmniej 12h)cukier puder, 4 łyżkicukier waniliowy, 2 łyżeczki3 łyżki wody lub soku z cytrynyPrzygotowanie:Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj KLIK.Krem: w garnku gotujemy 750 ml mleka z dodatkiem masła, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka tj. 250 ml mieszamy w kubku z mąką ziemniaczaną, pszenną i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Chwilkę podgrzewamy całość, dopóki masa nie zgęstnieje do konsystencji budyniu. Masę przelewamy do osobnej, czystej miseczki i nakrywamy folią spożywczą (dzięki temu na powierzchni budyniu nie utworzy się kożuch). Odstawiamy budyń do ostudzenia.Na desce układamy spód biszkoptowy, polewamy go ponczem (2 łyżki alkoholu + 100 ml przegotowanej, zimnej wody) i na wierzch wykładamy masę wystudzoną masę budyniową. Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu zamieszczonego w poście Tarta czekoladowa KLIKNastępnie wykładamy ubitą śmietanę na krem budyniowy i dekorujemy wierzch płatkami kokosa (zamiast jak w oryginalnym przepisie drugim blatem ciasta). Kremówkę wkładamy do lodówki, aby masa bardziej zesztywniała.Smacznego!











Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)