Wykonanie
Nie od dziś wiadomo, iż
mięso łososia jest bardzo zdrowe i bogate w kwasy Omega. Z tego powodu
ryba ta często gości w mojej kuchni.
Łososia można podawać na wiele sposobów i łączyć z wieloma składnikami. Smakuje pysznie zarówno na zimno np. w postaci tatara, jak i na gorąco np. grillowany. Tym razem wrzucam prosty przepis na
sałatkę z dodatkiem
wędzonego łososia, którą możemy podać jako przystawkę albo zaserwować w ramach lekkiej kolacji. Do sałatki polecam sos
koperkowy, który świetnie współgra
smakowo z
rybą.

Składniki:
sałata lodowałosoś wędzony 50 g2
pomidory rzymskie
cebula czerwonagarstka
oliwekkapary, kilka sztuk1/3
papryki czerwonej i tyle samo żółtej1/3
awokado (pokrojone w kostkę)ćwiartka
cytryny do skropienia sałatkiSos
koperkowy:
jogurt grecki, 120 g tj. ½ szklanki (musi być gęsty)1 ½ łyżki
musztardy np. Dijonświeży
koperek (posiekany) ok. 2 łyżeczki2 łyżeczki
soku z cytrynyprzyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Pomidory, i
awokado kroimy w kostkę, a
paprykę oraz
cebulę w piórka.
Sałatę kroimy w paski lub kostkę.
Łososia rozdrabniamy za pomocą widelca.
Oliwki możemy dodać w całości, albo pokroić w krążki.Składniki kładziemy warstwowo na talerzu: najpierw
sałata,
potem cebula,
papryka,
kapary i
awokado. Na końcu na
sałatkowy kopczyk wędruje
wędzony łosoś. Obok sałatki układamy cząstki
pomidora i
cytryny.Sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki:
jogurt, sos z
cytryny,
koperek,
przyprawy. Przed podaniem należy lekko schłodzić.Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)