ßßß
Składniki:sałata lodowałosoś wędzony 50 g2 pomidory rzymskiecebula czerwonagarstka oliwekkapary, kilka sztuk1/3 papryki czerwonej i tyle samo żółtej1/3 awokado (pokrojone w kostkę)ćwiartka cytryny do skropienia sałatkiSos koperkowy:jogurt grecki, 120 g tj. ½ szklanki (musi być gęsty)1 ½ łyżki musztardy np. Dijonświeży koperek (posiekany) ok. 2 łyżeczki2 łyżeczki soku z cytrynyprzyprawy: sól, pieprzPrzygotowanie:Pomidory, i awokado kroimy w kostkę, a paprykę oraz cebulę w piórka. Sałatę kroimy w paski lub kostkę. Łososia rozdrabniamy za pomocą widelca. Oliwki możemy dodać w całości, albo pokroić w krążki.Składniki kładziemy warstwowo na talerzu: najpierw sałata, potem cebula, papryka, kapary i awokado. Na końcu na sałatkowy kopczyk wędruje wędzony łosoś. Obok sałatki układamy cząstki pomidora i cytryny.Sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki: jogurt, sos z cytryny, koperek, przyprawy. Przed podaniem należy lekko schłodzić.Smacznego!



Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)