Wykonanie
Chaczapuri - czyli chlebek
serowy. a dosłownie - "
Chleb z
twarogiem"
Historia mojego wykonania chaczapuri jest prosta. Kiedyś tam naczytałam się o tym, jaka to kuchnia gruzińska jest pyszna... a całiem niedawno mój ukochany zabrał mnie do restauracji gruzińskiej blisko krakowskiego rynku. (Z całego
serca polecam.) Postanowiłam tam spróbować któregoś z ich specjalnych dań. I dostałam własnie chaczapuri z
serem i
mięsem. Poezja smaku, mówię Wam!I tak, w domu, postanowiłam spróbowac zrobić coś na ten kształt. :) Przewertowałam internet w poszukiwaniu tego idealnego przepisu... Nie jest to takie proste. Jak się dowiedziałam ze strony oblicza gruzji (stronę polecam) chaczapuri polegają na tym, że gospodyni bierze co ma w domu i robi z tego placek. A że gospodyni gruzińska ma zawsze w domu
mąkę i
ser - to wychodzi właśnie taki chlebek
serowy...Tak więc moje chaczapuri okazało się klasyką gatunku - bowiem wzięłam co miałam w domu i zrobiłam.
Ser niestety nie był podpuszczkowy, tylko mieszanka
serów różnych... (żółty, biały i
camembert) ale wyszło moim zdaniem bardzo fajnie.A jest jeszcze jedna rzecz. Ponoć tradycja była taka, że chaczapuri się piekło w piecu opalanym drewnem, a teraz często się je robi na patelni. Ja tym razem smażyłam, ale następnym razem wypróbuję jak wychodzi z piekarnika .A. jeszcze podam kilka linków - bo mój przepis to jakiś
miks z tych stron (oprób oblicz Gruzji ,kuchniacyniczna, atinabc)Tak więc, tym razem przepis nie będzie prosty - będą składniki z przepisu, oraz te, których ja użyłam.Składniki - przepis:1 kg
mąki pszennej20 g
drożdży (lub 10 g suchych)woda/mleko/serwatka/maconi/kefir/jogurt (do wyboru, lekko ciepłe ) ilość zależy od chłonności
mąkiszczypta
soliew. 2
jajkaew. 2 łyżki
olejuew. 1 łyżeczka
cukrumasło do posmarowania po upieczeniuMoje składniki:1 kg
mąki pszennej10 g suchych
drożdżyok 1 litra mieszanki
kefir +
jogurt (do wyboru, lekko ciepłe ) ilość zależy od chłonności
mąkiszczypta
soli2
jajka1 łyżeczka
cukruFarsz :
ser podpuszczkowy
młody. w proporcji 1:1 ciasta do
sera.W moim przypadku była to mieszanka
sera żółtego i
camembert pokrojonych w kostkę,
sera białego,
szynki i
kiełbasy również pokrojonych na drobno.Można dodawać ugotowane
ziemniaki,
cebulę...
szpinak co komu w duszy zagra. Ale na początek polecam
ser.Wykonanie:
Ciasto zagnieść, jak na
drożdżowe. (Czyli powoli i dokładnie długo wyrabiać). Ma być miękkie i odlepiać się od rąk. Następnie odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką (powinno podwoić swoją objętość. Powinno wystarczyć pół godziny max 1 godzina).Po tym czasie jeszcze raz wyrobić.Wziąć część ciasta (ok 1/4) i zrobić z niej placek +/- okrągły (można wałkować, można po prostu w rękach rozprowadzić).
Na środek ciasta dodać farsz
serowy i zawinąć. Np. tak jak na zdjęciach.Chaczapuri można piec w piekarniku - w temp. 200-220stC. lub smażyć dwustronnie na patelni (ja smażyłam na minimalnej ilości tłuszczu, pod przykryciem, na średnim ogniu).Tyle moich mądrości. Wyszło coś takiego:
... i moim zdaniem było naprawdę smaczne.Wydrukuj przepis