ßßß Cookit - przepis na Chaczapuri, próba pierwsza

Chaczapuri, próba pierwsza

nazwa

Wykonanie

Chaczapuri - czyli chlebek serowy. a dosłownie - "Chleb z twarogiem"
Historia mojego wykonania chaczapuri jest prosta. Kiedyś tam naczytałam się o tym, jaka to kuchnia gruzińska jest pyszna... a całiem niedawno mój ukochany zabrał mnie do restauracji gruzińskiej blisko krakowskiego rynku. (Z całego serca polecam.) Postanowiłam tam spróbować któregoś z ich specjalnych dań. I dostałam własnie chaczapuri z serem i mięsem. Poezja smaku, mówię Wam!
I tak, w domu, postanowiłam spróbowac zrobić coś na ten kształt. :) Przewertowałam internet w poszukiwaniu tego idealnego przepisu... Nie jest to takie proste. Jak się dowiedziałam ze strony oblicza gruzji (stronę polecam) chaczapuri polegają na tym, że gospodyni bierze co ma w domu i robi z tego placek. A że gospodyni gruzińska ma zawsze w domu mąkę i ser - to wychodzi właśnie taki chlebek serowy...
Tak więc moje chaczapuri okazało się klasyką gatunku - bowiem wzięłam co miałam w domu i zrobiłam. Ser niestety nie był podpuszczkowy, tylko mieszanka serów różnych... (żółty, biały i camembert) ale wyszło moim zdaniem bardzo fajnie.
A jest jeszcze jedna rzecz. Ponoć tradycja była taka, że chaczapuri się piekło w piecu opalanym drewnem, a teraz często się je robi na patelni. Ja tym razem smażyłam, ale następnym razem wypróbuję jak wychodzi z piekarnika .
A. jeszcze podam kilka linków - bo mój przepis to jakiś miks z tych stron (oprób oblicz Gruzji ,kuchniacyniczna, atinabc)
Tak więc, tym razem przepis nie będzie prosty - będą składniki z przepisu, oraz te, których ja użyłam.
Składniki - przepis:
1 kg mąki pszennej
20 g drożdży (lub 10 g suchych)
woda/mleko/serwatka/maconi/kefir/jogurt (do wyboru, lekko ciepłe ) ilość zależy od chłonności mąki
szczypta soli
ew. 2 jajka
ew. 2 łyżki oleju
ew. 1 łyżeczka cukru
masło do posmarowania po upieczeniu
Moje składniki:
1 kg mąki pszennej
10 g suchych drożdży
ok 1 litra mieszanki kefir + jogurt (do wyboru, lekko ciepłe ) ilość zależy od chłonności mąki
szczypta soli
2 jajka
1 łyżeczka cukru
Farsz :
ser podpuszczkowy młody. w proporcji 1:1 ciasta do sera.
W moim przypadku była to mieszanka sera żółtego i camembert pokrojonych w kostkę, sera białego, szynki i kiełbasy również pokrojonych na drobno.
Można dodawać ugotowane ziemniaki, cebulę... szpinak co komu w duszy zagra. Ale na początek polecam ser.
Wykonanie:
Ciasto zagnieść, jak na drożdżowe. (Czyli powoli i dokładnie długo wyrabiać). Ma być miękkie i odlepiać się od rąk. Następnie odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką (powinno podwoić swoją objętość. Powinno wystarczyć pół godziny max 1 godzina).
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić.
Wziąć część ciasta (ok 1/4) i zrobić z niej placek +/- okrągły (można wałkować, można po prostu w rękach rozprowadzić).
Na środek ciasta dodać farsz serowy i zawinąć. Np. tak jak na zdjęciach.
Chaczapuri można piec w piekarniku - w temp. 200-220stC. lub smażyć dwustronnie na patelni (ja smażyłam na minimalnej ilości tłuszczu, pod przykryciem, na średnim ogniu).
Tyle moich mądrości. Wyszło coś takiego:
... i moim zdaniem było naprawdę smaczne.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2013/11/chaczapuri-proba-pierwsza.html