ßßß Cookit - przepis na Korona ryżowa

Korona ryżowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mieszanka ryżu brązowego basmati i dzik. 200 gramów
warzywa mrożone wiosenne 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 0,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
szczypiorek 0,5 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Na posolony wrzątek wrzucić ryż i przemieszać, przykryć i gotować 30 minut. Warzywa bez rozmrażania włożyć do wrzącej wody, posolić i gotować 11 minut. Odcedzić, a wywar zachować.
Masło stopić w rondlu, oprószyć mąka i zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolewać szklankę wywaru, mleko, a na koniec wymieszać ze śmietaną. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Dodać posiekana zieleninę. Włożyć warzywa i podgrzać w sosie.
ugotowany ryz odcedzić i umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie z kominem. Dobrze ugnieść i wybić na duży półmisek. Do środka powstałej korony wlać warzywne ragout. Resztę ragout ułożyć wokół ryżu i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10809/Korona-ryzowa