Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomieszanka
ryżu brązowego basmati i dzik. 200 gramów
warzywa mrożone wiosenne 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 0,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
szczypiorek 0,5 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Na posolony wrzątek wrzucić
ryż i przemieszać, przykryć i gotować 30 minut. Warzywa bez rozmrażania włożyć do wrzącej
wody, posolić i gotować 11 minut. Odcedzić, a
wywar zachować.
Masło stopić w rondlu, oprószyć
mąka i zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolewać szklankę
wywaru,
mleko, a na koniec wymieszać ze
śmietaną. Sos doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz gałką. Dodać posiekana
zieleninę. Włożyć warzywa i podgrzać w sosie.ugotowany ryz odcedzić i umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie z kominem. Dobrze ugnieść i wybić na duży półmisek. Do środka powstałej korony wlać warzywne ragout. Resztę ragout ułożyć wokół
ryżu i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kasze weg.Kuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: