Wykonanie
Kolejny przepis na danie ze zdrowymi produktami i tym samym idealne dla osób będących na diecie lub chcących zdrowo się odżywiać.Soczysty
kurczak i takie dodatki jak
soczewica,
migdały i
rzodkiewki sprawiają, że danie idealnie komponuje się ze sobą zarówno
smakowo jak i wizualnie.Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)Składniki:- 3
filety z kurczaka- łyżeczka
słodkiej papryki- pół łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu- pół łyżeczki
rozmarynu-
sól- pół szklanki
zielonej soczewicy- 3 łyżeczki startego
imbiru- 2 łyżki
płatków migdałów- 2
rzodkiewki- 2 łyżki
masła- łyżka
oliwy z oliwekDodatki:-
sałata-
żurawina-
ogórek kiszonyPrzygotowanie:
Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy każdy na dwie części. Prószymy
solą,
pieprzem,
rozmarynem,
imbirem oraz
słodką papryką z obu stron. Tak przygotowane filety wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na patelnie wlewamy łyżkę
oliwy i łyżkę
masła i wkładamy filety. Smażymy aż do zarumienienia.Do garnka nalewamy
wodę, wrzucamy
soczewicę i stawiamy na ogniu. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. U mnie trwało to około 35 minut.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, do momentu aż zrobią się lekko brązowe.Na tej samej patelni dodajemy łyżkę
masła, czekamy aż się rozpuści, wkładamy
rzodkiewki.Na talerz wykładamy
soczewicę i posypujemy ją prażonymi
migdałami i
żurawiną a następnie układamy
filety z kurczaka,
sałatę,
ogórka kiszonego i
rzodkiewki.