Wykonanie
Niecodzienna odmiana codziennej sałatki jarzynowej. Super się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej, z kawałkiem
pieczywa, jako dodatek do
wędlin lub
mięs na zimno.

Składniki:- ugotowana
marchew,- ugotowany mały kawałek
selera,- 1-2
ogórki kiszone,- ugotowane
jajko,-1/2
jabłka,-
natka pietruszki,- 2 łyżki
chrzanu,- 1-2 łyżki
majonezu,- około 1/2 szklanki
jogurtu naturalnego,-
sól,
biały pieprz,- około 1 łyżeczki
żelatynyWykonanie:Warzywa i
jajko pokroić w kostkę,dosypać
pietruszkę, doprawić
solą i
pieprzem.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej zimnej
wody, a gdy napęcznieje rozpuścić wkładając naczynie do większego z wrzątkiem. Dodać do
jogurtu wymieszanego z
majonezem i
chrzanem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przelać do podłużnej formy wyłożonej folią ( wlałem do małego kartonu po
mleku ). Wsawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę wyjąć, pokroić w plastry i zjadać.