ßßß Cookit - przepis na Budyniowe placuszki

Budyniowe placuszki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 450 gramów
masło 120 gramów
cukier 150 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
twarożek 150 gramów
mleko 350 mililitrów
mleko 11 łyżek stołowych
olej 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wymieszać 150g mąki z 75g cukru, dodać stopione masło i szybko zagnieść kruszonkę. Uformować z ciasta kule, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Utrzeć twarożek, 6 łyżek mleka, olej, 75g cukru, skórkę z cytryny oraz sól. Dodać 300g przesianej mąki wymieszanej z proszkiem.
Budyń wymieszać z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami mleka. 350ml mleka zagotować i ugotować budyń, ostudzić. Z ciasta serowego uformować wałek i pociąć go na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na owalny placek. Ciastka ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Obrane gruszki przekroić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski. Na każdy placek nałożyć po łyżce budyniu i po porcji gruszek, a na wierzchu posypać kruszonką. Blachy jedna po drugiej piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia brzegi placków posmarować roztrzepanym żółtkiem. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9324/Budyniowe-placuszki