Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 450 gramów
masło 120 gramów
cukier 150 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
twarożek 150 gramów
mleko 350 mililitrów
mleko 11 łyżek stołowych
olej 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Wymieszać 150g
mąki z 75g
cukru, dodać stopione
masło i szybko zagnieść kruszonkę. Uformować z ciasta kule, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Utrzeć
twarożek, 6 łyżek
mleka,
olej, 75g
cukru,
skórkę z cytryny oraz
sól. Dodać 300g przesianej
mąki wymieszanej z proszkiem.
Budyń wymieszać z 2 łyżkami
cukru i 5 łyżkami
mleka. 350ml
mleka zagotować i ugotować
budyń, ostudzić. Z ciasta
serowego uformować wałek i pociąć go na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na owalny placek.
Ciastka ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Obrane
gruszki przekroić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski. Na każdy placek nałożyć po łyżce budyniu i po porcji
gruszek, a na wierzchu posypać kruszonką. Blachy jedna po drugiej piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia brzegi placków posmarować roztrzepanym
żółtkiem. Przed podaniem posypać obficie
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: