Wykonanie
Stromboli, mimo że łatwe w przyrządzaniu, bardzo efektownie wygląda po rozkrojeniu. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duży "chlebek". Dobry na ciepło, na zimno, na jutro, na wszystko:) No i ma ten duży plus, że można do niego włożyć co tylko się
zamarzy lub co tylko trzeba wykorzystać:) Przepisy są w dwóch wersjach: jedna wykorzystuje po prostu
mąkę pszenną, a drugi
kaszę mannę. Zainteresowało mnie jak to wygląda z
kaszką i czy da się ją wyczuć, więc ten upiekłam. Myślę, że jest bardziej chrupiący od tego z
mąką, ale
kaszka jest niewidoczna. Podane nadzienie to tylko propozycja, zdaje się zresztą, że prawdziwe stromboli jest z
serem i
szynką..
Składniki na ciasto:500 g
kaszy manny1 op
drożdży instant2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy300 ml ciepłej
wodymąka do podsypywania
oliwa do natłuszczenia ciastaSkładniki na sos:
pomidory w puszce2 ząbki
czosnkukilka
oliwek nadziewanych
sardelamiparę plastrów marynowanej
papryki2 łyżki
koncentratu pomidorowegooregano,
bazyliaSkładniki na nadzienie:250 g
mięsa mielonego1 duża
cebulapapryka słodka i ostra w proszku150 g
sera żółtego lub
mozzarelliKaszę mannę przesiewamy do miski, dodajemy
sól i suche
drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy
oliwę i
wodę i wyrabiamy przez 5 minut gładkie ciasto. Ciasto smarujemy lekko
oliwą i odkładamy do miski do podwojenia objętości.
Pomidory miksujemy i przelewamy do rondelka. Dodajemy posiekany
czosnek, przyprawiamy lekko
solą i
pieprzem. Chwilę gotujemy. Siekamy drobno
oliwki i
paprykę i dodajemy do sosu. Powinien się trochę zredukować. Na końcu dodajemy koncentrat i
zioła, jeśli trzeba to jeszcze go dosalamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Siekamy drobno
cebulę i podsmażamy na łyżce
oliwy. Dodajemy rozdrobnione
mięso mielone. Doprawiamy
solą i
pieprzem, wsypujemy po łyżeczce
papryki słodkiej i ostrej. Smażymy aż
mięso będzie gotowe. Odstawiamy do wystygnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Smarujemy sosem, zostawiając po 2 cm przy brzegach suchego ciasta. Na sos wykładamy
mięso i posypujemy go
serem. Krótsze boki ciasta składamy do środka i zwijamy go w roladę (jak
struclę). Układamy na blaszce wyłożonej papierem, złączeniem w dół. Porządnie zlepiamy boki rolady. Odkładamy na 30 min. Po tym czasie smarujemy wierzch
oliwą, posypujemy
przyprawami (u mnie
oregano i
papryka słodka). Pieczemy 30 minut w 200 o C.Smacznego!