Wykonanie
Ostatnio moją kuchnią zawładnęły indyjskie smaki. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania na
stole pojawiają się różnego rodzaju
curry, które znikają tak szybko jak szybko są przygotowywane. Z jednej strony bardzo się cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam na ciekawy blog zawierający indyjskie przepisy - a na nim w oko wpadł mi przepis na ziemniaczane bombay
curry. Oczywiście próbując znaleźć bloga i przepis po raz kolejny poległam na odległej stronie wujka googla. Nie mniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór.
Curry wyszło przepyszne, a dopełnione
chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia.
SKŁADNIKI6 średnich
ziemniaków4 duże
pomidory1/2
papryczki chilli2
szalotki4 ząbki
czosnku2 cm korzenia
imbiru2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki sproszkowanego
chilli1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
garam masala1 łyżka
brązowego cukrusok z połowy
limonkisól do smaku
kolendra do podaniePRZYGOTOWANIE
Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w łupinkach aż lekko zmiękną ale nie będą całkiem ugotowane.
Szalotki,
czosnek,
imbir o
papryczkę chilli kroję na mniejsze części i wkładam do blendera. Ciekam na drobne kawałki (nie na pastę). Na patelni rozgrzewam
olej i wrzucam na niego posiekane
szalotki z
czosnkiem, papryczką i
imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją.
Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję.
Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane
chilli, słodka
paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę
wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane
ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości -
ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję
garam masalę,
brązowy cukier i doprawiam
sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje
sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą
kolendrą z dodatkiem
ryżu albo z domowym
chlebkiem naan.