Wykonanie
Pyszne, chrupiące, lekko słodkie - gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy
solo, czy posypane
cukrem pudrem czy z różnymi ciekawymi dodatkami zawsze smakują doskonale i znikają w zastraszającym tempie:)

SKŁADNIKIgofry1 i 1/2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1/3 szklanki gazowanej
wody mineralnej1/3 szklanka
oleju1 łyżeczka
proszku do piezenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżka
cukru pudru2
jajkaszczypta
solikrem200 ml kremówki1
serek waniliowy (u mnie Danon)
truskawki balsamicoopakowanie mrożonych
truskawek2 łyżki
masła1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka dobrego
octu balsamicznego2 łyżki posiekanej
bazyliiszczypta
pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję
żółtka,
olej,
mleko i
wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.
Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej odchodziło).MasaKremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w
trzech porcjach
serek waniliowy - można do masy dodać
cukier waniliowy jeśli ktoś woli aby była słodsza.
TruskawkiLekko rozmrożone
truskawki kroję na połówki.
Masło rozgrzewam na patelni, dodaję do niego
cukier a następnie wrzucam pokrojone
truskawki. Podsmażam około 4 minut - czas od czasu delikatnie mieszając. Pod koniec dodaję
ocet balsamiczny, szczyptę
pieprzu i połowę
bazylii.Na upieczonych gofrach rozsmarowuję masę którą dekoruję
truskawkami i powstałym sosem. Całość posypuję siekana
bazylią.