Wykonanie
Za parę dni Wielkanoc, za oknem zrobiła się piękna szkocka wiosna, więc postanowiłam zaszaleć na zielono. Wiem, ze jest wiele przepisów w
sieci, jak zrobić najlepszą na świecie panierkę angielską do
ryby. Może moja nie jest najlepsza na świecie, ale w pierwszej trójce się
mieści.
Dorsz w panierce
czosnkowo-pietruszkowej

Składniki:
Filety z dorsza (4szt)
mąkaproszek do pieczeniasuszona pietruszkaczosnek granulowany
sólolejmasłowoda mineralna (schłodzona)

Nie robimy
ryby na głębokim tłuszczu, co może wydać się zaskoczeniem, ale dajemy więcej
oleju niż zazwyczaj. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Szykujemy panierkę dla naszej
ryby, ciężko mi powiedzieć ile
mąki dodać, robimy tak, aby to miało konsystencję ciasta na racuchy, albo takie gęste naleśnikowe. Do miski wsypujemy 4 łyżki
suszonej pietruszki i 1płaską łyżkę
czosnku granulowanego, dwie szczypty
soli i pół łyżeczki
proszku do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki z
mąką i dolewamy
wody mineralnej prosto z lodówki(niegazowana) - mieszamy energicznie. Oczywiście panierki potrzebujemy na 4 kawałki
ryby, jeżeli tych filetów jest więcej, to musi podwoić składniki. Filety osuszamy, obtaczamy w
mące i zanużamy w panierce. Na rozgrzany
olej wrzucamy plaster
masła i jak nam się pokaże piana, to zaczynamy smażyć
rybę. W zależności od grubości fileta trwa to około 4-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu.

Mam dla Was jeszcze bardzo fajny przepis na DIP
groszkowy - do
ryby pasuje rewelacyjnie, ale nie tylko. Ja na Wielkanoc
będę robiła roladki z
szynki. Plastry
szynki przesmaruję dipem, poukładam ćwiartki
jajka i delikatnie
zwinę w rulon. Myślę też, że taki dip nada się podczas letniego grillowania.DIP
groszkowo-
chrzanowy z
majonezem
Składniki:2 szklanki mrożonego
groszku1 łyżka suszonej
mięty2 łyżki
suszonej pietruszki4 łyzki
wody1 łyżka
chrzanumajonezsólDo gotującej, osolonej
wody wrzucamy dwie szklanki zmrożonego
groszku, liczymy do pięciu i odlewamy
groszek na sitko i przelewamy zimną
wodą.
Groszek przekładamy do blendera, dodajemy suszoną
mięte,
suszoną pietruszkę, 4 łyżki
wody i blendujemy na krem. Ja lubię jak zostają takie lekkie grudki, ale można na gładko. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę
chrzanu i parę łyżek
majonezu, mieszamy dokładnie i nasz dip jest gotowy. Parę minut temu przekonałam się, że świetnie pasuje też na kanapki zamiast
masła. Polecam:)Korzystając z okazji życzymy Wam radosnych, smacznych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, niech Zajączek bedzie dla Was łaskawy i niech Was nie opuszcza dobry humor. WESOŁYCH ŚWIĄT!