ßßß Cookit - przepis na Gra w zielone, czyli dorsz w angielskiej panierce i dip groszkowy

Gra w zielone, czyli dorsz w angielskiej panierce i dip groszkowy

nazwa

Wykonanie

Za parę dni Wielkanoc, za oknem zrobiła się piękna szkocka wiosna, więc postanowiłam zaszaleć na zielono. Wiem, ze jest wiele przepisów w sieci, jak zrobić najlepszą na świecie panierkę angielską do ryby. Może moja nie jest najlepsza na świecie, ale w pierwszej trójce się mieści.
Dorsz w panierce czosnkowo-pietruszkowej
Składniki:
Filety z dorsza (4szt)
mąka
proszek do pieczenia
suszona pietruszka
czosnek granulowany
sól
olej
masło
woda mineralna (schłodzona)
Nie robimy ryby na głębokim tłuszczu, co może wydać się zaskoczeniem, ale dajemy więcej oleju niż zazwyczaj. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Szykujemy panierkę dla naszej ryby, ciężko mi powiedzieć ile mąki dodać, robimy tak, aby to miało konsystencję ciasta na racuchy, albo takie gęste naleśnikowe. Do miski wsypujemy 4 łyżki suszonej pietruszki i 1płaską łyżkę czosnku granulowanego, dwie szczypty soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki z mąką i dolewamy wody mineralnej prosto z lodówki(niegazowana) - mieszamy energicznie. Oczywiście panierki potrzebujemy na 4 kawałki ryby, jeżeli tych filetów jest więcej, to musi podwoić składniki. Filety osuszamy, obtaczamy w mące i zanużamy w panierce. Na rozgrzany olej wrzucamy plaster masła i jak nam się pokaże piana, to zaczynamy smażyć rybę. W zależności od grubości fileta trwa to około 4-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu.
Mam dla Was jeszcze bardzo fajny przepis na DIP groszkowy - do ryby pasuje rewelacyjnie, ale nie tylko. Ja na Wielkanoc będę robiła roladki z szynki. Plastry szynki przesmaruję dipem, poukładam ćwiartki jajka i delikatnie zwinę w rulon. Myślę też, że taki dip nada się podczas letniego grillowania.
DIP groszkowo-chrzanowy z majonezem
Składniki:
2 szklanki mrożonego groszku
1 łyżka suszonej mięty
2 łyżki suszonej pietruszki
4 łyzki wody
1 łyżka chrzanu
majonez
sól
Do gotującej, osolonej wody wrzucamy dwie szklanki zmrożonego groszku, liczymy do pięciu i odlewamy groszek na sitko i przelewamy zimną wodą. Groszek przekładamy do blendera, dodajemy suszoną mięte, suszoną pietruszkę, 4 łyżki wody i blendujemy na krem. Ja lubię jak zostają takie lekkie grudki, ale można na gładko. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę chrzanu i parę łyżek majonezu, mieszamy dokładnie i nasz dip jest gotowy. Parę minut temu przekonałam się, że świetnie pasuje też na kanapki zamiast masła. Polecam:)
Korzystając z okazji życzymy Wam radosnych, smacznych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, niech Zajączek bedzie dla Was łaskawy i niech Was nie opuszcza dobry humor. WESOŁYCH ŚWIĄT!
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2014/04/gra-w-zielone-czyli-dorsz-w-angielskiej.html