ßßß Cookit - przepis na Szczęśliwego Nowego Chińskiego Roku, czyli niedzielne chow mein zamiast rosołu

Szczęśliwego Nowego Chińskiego Roku, czyli niedzielne chow mein zamiast rosołu

nazwa

Wykonanie

Tak, tak, dzisiaj zaczyna się Nowy Rok u Chińczyków. Pewnie byście przegapili? Jak dobrze, że macie mnie. Ja się przygotowałam odpowiednio, zamówiłam sobie książkę o chińskim gotowaniu i przygotowałam noworoczny obiad po chińsku. Wyszedł z tego wielki wok, więc możecie się poczęstować.
W ramach urodzinowego szaleństwa zamówiłam sobie pięć książek kulinarnych. Pierwsza z nich to "Chińskie jedzenie - prosta robota" Bardzo lubię autorkę książki, Ching - He Huang wprawdzie nie jest Chinką, pochodzi z Tajwanu, ale jej przepisy na "chińszczyznę" są rewelacyjnie proste i jak już się ze Sznupkiem przekonaliśmy, niesamowicie smaczne. Na pierwszy ogień poszła tradycyjna i klasyczna makaronowa potrawa. Chow Mein znaczy dosłownie smażony makaron. I właśnie makaron jest tu głównym bohaterem, a dodatki zależą od zachcianek gotującego, oczywiście pewnych zasad należy się trzymać i nie przesadzać z przyprawami.
Chow Mein z kurczakiem
150g suchego makaronu jajecznego żółtego chińskiego
300g piersi z kurczaka (2 szt)
1 czerwona papryka
1 cebula
150 gr kiełek fasoli (pominęłam)
8 małych kolb kukurydzy
8 małych strączkowych fasolek
szczypiorek
sos sojowy ciemny
sos sojowy jasny
olej sezamowy
olej roślinny
mąka kukurydziana
przyprawa 5 smaków
pieprz mielony
Makaron gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy ponownie. Dodajemy 2 - 3 łyżki oleju sezamowego mieszamy i odstawiamy na bok. Kroimy kurczaka i cebule w paski lub w kostkę. Polewamy to sosem sojowym ciemnym, tak żeby dobrze kurczaka i cebule w tym wysmarować. Dodajemy przyprawę 5 smaków, pieprz i łyżkę mąki kukurydzianej - odstawiamy n aparę minut. Na rozgrzanego woka dodajemy odrobinę oleju roślinnego i podsmażamy przez chwilę kukurydzę, fasole i paprykę pokrojona w paski - 2 minuty maksymalnie.
Dodajemy kurczaka i cebule z marynatą i smażymy tyle ile mięso potrzebuje. Dodajemy makaron i pokrojony pod skosem szczypiorek. Polewamy to 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego. Mieszamy dosłownie przez 30 sekund. Gotowe. Podałam w składnikach kiełki sojowe, ale je pominęłam i dodałam kukurydzę i fasolkę, jeżeli ktoś się skusi na kiełki to wkładamy je na woka po usmażeniu kurczaka, chwilę przed dodaniem makaronu. Smacznego.
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2013/02/szczesliwego-nowego-chinskiego-roku.html