Wykonanie
Coś ostatnio mam
smaka na kotlety, szukam inspiracji wszędzie gdzie się da, bo takie zwyczajne
schabowe to żadna radość, ja potrzebuje przepis na kotlety z fantazją. Strzałem w "10" były kotlety po holendersku.
Grono wielbicieli się powiększa, nawet cioteczki z Polski do mnie piszą i proszą o przepis. Siostra w sms-ie napisała mi, ze to był najlepszy kotlet jaki jadła, Sznupek się dopytuje czy na weekend znów zrobię te odlotowe kotlety. Jestem tak wdzięczna Hellmansowi, ze chyba polecę do Tesco i wycałuje wszystkie słoiki
majonezu. Nie wypróbowaliście jeszcze tego przepisu??? To koniecznie naprawcie ten błąd - przepis tutaj - kliknijIdąc tym samym tropem sprawdziłam stronę producenta
tuńczyka w puszce i znalazłam parę ciekawych przepisów na sałatki,
makarony, przekąski i kotlety
tuńczykowe. Na pierwszy ogień idą kotleciki oczywiście. Zaczynamy?Kotlety ziemniaczano-
serowe z
tuńczykiem
Składniki - na 8 dużych kotletów4
ziemniaki -ugotowane lub upieczone w mundurkach3 puszki
tuńczyka w wodzie1
czerwona cebula1
jajkozielona
pietruszka8 łyzek
startego sera1 mała
papryczka chilibułka tartasól,
pieprz,
papryka do smaku
Ziemniaki upiekłam dzień wcześniej w piekarniku. Oczywiście można ugotować w mundurkach.
Ziemniaki obieramy z najgrubszej skórki i dusimy, ale nie na gładko.

Dodajemy
cebule startą na tarce, posiekane 2 garści zielonej
pietruszki,
papryczkę chili, doprawiamy
pieprzem i
papryką. Dokładnie wyciskamy
tuńczyka z
wody i dorzucamy do masy. Na końcu dodajemy
ser żółty i
jajko.

Mieszamy dokładnie i formujemy kotlety wielkości dowolnej:) Otaczamy w
bułce i smażymy na patelni troszkę dłużej niz zwykłe mielone z
wieprzowiny. Podajemy na gorąco z dużą ilością
zieleniny. Bardzo smaczne i bardzo zdrowe.
