Wykonanie
Sponsorem dzisiejszego odcinka są kolory - biały, żółty, zielony i czerwony. Taka też będzie nasza
sałatka na kolacje. Wczoraj ugotowałam więcej
ryżu z myślą o dzisiejszym wieczorze. Taki przeleżały
ryż jest kruchy i sypki, a co najważniejsze, nie
zrobi się z niego papka po dodaniu
majonezu. Tak samo robię z
makaronem na sałatki. Gotuje dzień wcześniej. No to co? Bierzemy się do roboty?

Składniki:4 szklanki ugotowanego
ryżu6
jajek od szczęśliwych kur na twardo -
jajka na twardo, nie
kury:)2
czerwone papryki1 żółta1 zielona1 puszka
kukurydzy6
ogórków konserwowychkoperekczosnekmusztarda Dijon
majonezjogurt naturalnyoliwasól,
pieprz do smaku

Na pierwszy ogień idzie
ryż. Do miski z
ryżem dodajemy 2 czubate łyzki
musztardy Dijon lub angielskiej, dwie łyzki
oliwy, dwie garści posiekanego
koperku i około 4-6 ząbków
czosnku. Mieszamy dokładnie, najlepiej ręką. Odstawiamy na chwile do lodówki. W międzyczasie gotujemy
jajka, kroimy
paprykę,
ogórki,odcedzamy
kukurydze. Dodajemy to wszystko do
ryżu, mieszamy dokładnie. Dodajemy parę łyżek
majonezu i
jogurtu.
Sałatka gotowa. Oczywiście najlepsza jest dnia następnego, ale przecież nikt nam rąk nie utnie i zębów nie wybije jak chociaż trochę zjemy dziś wieczorem. Banalnie prosta, smaczna i kolorowa.SMACZNEGO!


P.S. Jeżeli ktoś nie ma w planach małego wesela, lub wizyty chińskiej drużyny zapaśniczej to proponuje zmniejszyć troszke proporcje, bo coś czuje, że weekend upłynie Sznupkowi pod znakiem
ryżu:)