Wykonanie
Czasami nie mam pomysłu na obiad, niby w lodówce pełno, ale jakoś nic do głowy nie przychodzi. Tak się właśnie kręcę po kuchni i zaglądam do szafek, do lodówki, do zamrażalnika. Motywacji tez nie mam za wielkiej, bo ja mam już swoją zupkę - tu przepis . Po raz kolejny zerkam do lodówki i widzę wielki wyrzut sumienia-
siedzi sobie na dolnej półce w postaci główki
kapusty. Kupiłam ja chyba z tydzień temu i jakoś zapomniałam. Niemal słyszę jej kapuściany głosik-no zrób coś ze mną, może zupę, może surówkę?-no zlituj się,
buraki się już ze mnie nabijają:(Długo nie myśląc wyjęłam
kapuste, rozmroziłam
mięso mielone i zabieramy się do pracy. Nagotuje gulaszu z
kapusty i
będę miała spokój na trzy dni.Gulasz ze świeżej
kapusty w sosie własnym

Składniki:Główka
kapusty-około 800g
wieprzowe mięso mielone-około 500g2
cebule2
papryki8
pieczarek2
marchewki1
pietruszkakostka rosołowasos sojowyoliwaocet winnyliść laurowyziele angielskiemajeraneksólpieprzcukierSzatkujemy
kapuste,dość grubo,
marchewkę i
pietruszkę ścieramy na tarce-grube oczka,
cebule kroimy w piórka.Rozgrzewamy patelnie-woka ,albo głęboki rondel i dodajemy
oliwę ,
liscie laurowe- ja dałam 5,
ziele angielskie.Wrzucamy przygotowane warzywa i podpiekamy, dodajemy
kostkę rosołową i na sucho mieszamy z
kapusta i resztą warzyw.To zajmuje nam jakieś 5-10 minut.

Dodajemy trochę
cukru i parę łyżek
sosu sojowego, przekładamy do garnka i dodajemy pól szklanki
wody,nie więcej.Niech nam się teraz
kapusta ładnie pyrgoli pod przykryciem przez 5 minut i zdejmujemy z ognia.
Mięso mielone smażymy z
papryką,
cebulą i
pieczarkami. Dodajemy
pieprz i
majeranek. Na końcu podlewamy
sosem sojowym-2-3 łyzki


Jak nam się
mięsko ladnie zesmaży przekładamy do garnka z
kapustą i wszystko dokładnie mieszamy.Dodajemy 2-3 łyżki
octu i jeszcze trochę
sosu sojowego zamiast
soli.GOTOWE!Smacznego Kochani:)

