Wykonanie
Wiem, że powinnam wstawić ten przepis wczoraj, ale niestety niespodziewanie zasłabłam i trafiłam do szpitala, dzisiaj jestem już w
domku i jest już trochę lepiej więc nadrabiam zaległości ;) Dziś podzielę się z
Wami moim przepisem na pieczonych
schab z
sosem pieczarkowym, mój Grześ jest wielkim miłośnikiem
mięsa więc muszę się starać aby był zadowolony, chociaż jak to on
mówi 'nie ważne co zrobisz i nie ważne jak bardzo tego nie lubię i tak to zjem bo jak ty to zrobisz to jest przepyszne' ;) Mi osobiście
schab najlepiej smakuje w połączeniu z
makaronem sojowym.

Składniki:400 g
pieczarek1/2 szklanki
wody350 g pokrojonego w plastry
schabugęsty
jogurt naturalnyśrednia
cebulaząbek
czosnku2 łyżki
mąki ziemniaczanejoreganobazyliasucha
natka pietruszkisól i
pieprzPrzygotowanie:Na początku należy lekko ubić
mięso tłuczkiem, nasmarować
przyprawami i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie myjemy i obieramy
pieczarki a następnie je kroimy. Wrzucamy tak przygotowane
pieczarki na patelnię i je dusimy. Kroimy drobno
cebulkę oraz wyciskamy
czosnek i dorzucamy do
pieczarek. Gdy nasze
pieczarki są już gotowe dodajemy
przyprawy,
wodę,
mąkę i
jogurt aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Gotowy sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do niego
mięso. Naczynie umieszczamy w piekarniku, nastawiamy go na 250 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Gdy
schab będzie gotowy kładziemy na wierzchu plasterki
żółtego sera.POWODZENIA I SMACZNEGO!





Moja propozycja podania:

Petite Princesse