ßßß
Składniki:400 g pieczarek1/2 szklanki wody350 g pokrojonego w plastry schabugęsty jogurt naturalnyśrednia cebulaząbek czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejoreganobazyliasucha natka pietruszkisól i pieprzPrzygotowanie:Na początku należy lekko ubić mięso tłuczkiem, nasmarować przyprawami i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie myjemy i obieramy pieczarki a następnie je kroimy. Wrzucamy tak przygotowane pieczarki na patelnię i je dusimy. Kroimy drobno cebulkę oraz wyciskamy czosnek i dorzucamy do pieczarek. Gdy nasze pieczarki są już gotowe dodajemy przyprawy, wodę, mąkę i jogurt aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Gotowy sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do niego mięso. Naczynie umieszczamy w piekarniku, nastawiamy go na 250 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Gdy schab będzie gotowy kładziemy na wierzchu plasterki żółtego sera.POWODZENIA I SMACZNEGO!



Moja propozycja podania:
Petite Princesse