Wykonanie

SKŁADNIKINa ciasto:30 dag
mąki pszennej;10 dag
margaryny;1 łyżka
smalcu;2
żółtka;1 całe
jajko;10 dag
cukru pudru;1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Na masę
serową:1,30 kg
sera białego 3 krotnie zmielonego;0,5 szklanki
oleju;1 szklanka
śmietany 30%;4
żółtka;2 całej
jajka;1,5 szklanki
cukru;2 budynie
śmietankowe;1 łyżka
mąki ziemniaczanej.Na piankę
orzechową:10 dag
orzechów włoskich mielonych;1 szklanka
orzechów włoskich posiekanych;5 łyżek
cukru;6
białek;1 łyżka
mąki pszennej;1 łyżka
bułki tartej;WYKONANIENajpierw robimy ciasto.
Żółtka i
jajko ucieramy z
cukrem,
margaryną i
smalcem. Dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy.
Ciastem wykładamy dno blaszki (25x35cm). Ja dodatkowo ciasto posypałam
orzechami. Teraz zabieramy się za
ser.
Jajka i
żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy
ser, proszek budyniowy,
mąkę ziemniaczaną,
olej i
śmietanę. Dokładnie mieszamy. Masę
serową wykładamy na ciasto.
Białka na piankę
orzechową ubijaamy z odrobiną
soli na sztywną pianę. Dodajemy
cukier, dalej miksujemy. Następnie dosypujemy
orzechy,
mąkę i
bułkę tartą. Piankę wykładamy na
ser. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.