ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kiszonej kapusty z boczkiem.

Kotlety z kiszonej kapusty z boczkiem.

nazwa

Wykonanie

Kotleciki te są dosyć czasochłonne ale smaczne.Zwłaszcza gdy znudzą nam się tradycyjne mielone , czy schabowe :)
Składniki :
3 suszone grzybki
50 dag kiszonej kapusty
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 szklanki bulionu grzybowego
2 duże cebule
sól , pieprz,kminek
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
10 dag boczku wędzonego
2 jaja
Bułka tarta
Oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Grzyby zalej wrzątkiem ( 1/2 szklanki) i pozostaw by zmiękły. Kapustę opłucz zimną wodą odcedź i włóż do garnka. Dodaj ziele angielski,kminek, majeranek i liście laurowe. Zalej bulionem i wodą z grzybów - dolej wody by kapusta była przykryta.Duś na małym ogniu do miękkości. Usmaż pokrojony boczek,zeszklij cebulę i dodaj do kapusty. Wymieszaj i duś dalej.Po ok 15 min zrób zasmażkę z masła i mąki i dodaj to kapusty.Wymieszaj ,zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia na durszlaku - by jednocześnie się odcedzała.Zawartość durszlaka zmiel maszynką , dopraw solą i pieprzem.Wbij dwa jaja i dodaj tyle bułki tartej by móc formować kotleciki.Panieruj w bułce tartej i smaż na złoto.Kotleciki pasują i do ziemniaczków i do sałatki. Jak kto woli. Dla osób nie jadających mięsa - wersja bez boczku.
Smacznego:)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2013/01/kotlety-z-kiszonej-kapusty-z-boczkiem.html