Wykonanie


Nie wiem jak wy, ale ja dosłownie pękam!! Jem, jem i jeszcze raz jem... kutia, barszcz, pierogi,
ryba,
ryba,
ryba, sałatki, makowce, jabłeczniki, serniki! Dziadek co chwilę dokłada mi kolejne porcje... a ja zaczynam się zastanawiać czy po świętach wejdę w ulubione rurki :D hihiTeraz mój brzusio ma chwilkę dla siebie... a ja szybko
daję przepis na jedno z ciast z naszego wigilijnego stołu :D Ja nie przepadam za ciastami z masami takimi, ale muszę przyznać, że na kawałek chętnie się skusiłam.BeatkaCiasto6 jaj1szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczenej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1 łyżka
oliwy*Krem1/2l
mleka1/2 szkl
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
żółtko1 kostka
margarynyGalaretki3
galaretki truskawkowe3
galaretki cytrynowe+puszka
brzoskwińPrzygotować ciasto jak na
biszkopt, podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao. Piec oddzielnie przez 30min w tem 160stopni. Po wystudzeniu
biszkoptów zdrapać górną warstwę. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwarstwiać. Krem będzie miał większą przyczepność.* Dzięki
oliwie łatwiej zdrapać wierzch
biszkoptów.Obie
mąki i
żółtko roztrzepać w 100ml zimnego
mleka. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem, dodać przygorowany roztwór, ugotować
budyć.
Margaryny utrzeć dodając wystudzony
budyń.Zrobić
glaretki. 3 opakowania na 1l
wody. Odstawić do lekkiego stężenia.W jasnym
biszkopcie wysiąć kółka. Na ciemny
biszkopt położyć krem. Na krem położyć krążki z jasnego
biszkopta i
brzoskwinie. Zalać tężejącą
cytrynową galaretką. Położyć jasny
biszkopt z dziurami po krążkach. Dziury wypełnić
brzoskwiniami z puszki. Na koniec zalać tężejącą
truskwakową galaretką. Włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby
galaretka i krem porządnie zastygły.Zajadać