ßßß Cookit - przepis na Beatka

Beatka

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak wy, ale ja dosłownie pękam!! Jem, jem i jeszcze raz jem... kutia, barszcz, pierogi, ryba, ryba, ryba, sałatki, makowce, jabłeczniki, serniki! Dziadek co chwilę dokłada mi kolejne porcje... a ja zaczynam się zastanawiać czy po świętach wejdę w ulubione rurki :D hihi
Teraz mój brzusio ma chwilkę dla siebie... a ja szybko daję przepis na jedno z ciast z naszego wigilijnego stołu :D Ja nie przepadam za ciastami z masami takimi, ale muszę przyznać, że na kawałek chętnie się skusiłam.
Beatka
Ciasto
6 jaj
1szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczenej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka oliwy*
Krem
1/2l mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 kostka margaryny
Galaretki
3 galaretki truskawkowe
3 galaretki cytrynowe
+puszka brzoskwiń
Przygotować ciasto jak na biszkopt, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Piec oddzielnie przez 30min w tem 160stopni. Po wystudzeniu biszkoptów zdrapać górną warstwę. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwarstwiać. Krem będzie miał większą przyczepność.
* Dzięki oliwie łatwiej zdrapać wierzch biszkoptów.
Obie mąki i żółtko roztrzepać w 100ml zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać przygorowany roztwór, ugotować budyć. Margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń.
Zrobić glaretki. 3 opakowania na 1l wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
W jasnym biszkopcie wysiąć kółka. Na ciemny biszkopt położyć krem. Na krem położyć krążki z jasnego biszkopta i brzoskwinie. Zalać tężejącą cytrynową galaretką. Położyć jasny biszkopt z dziurami po krążkach. Dziury wypełnić brzoskwiniami z puszki. Na koniec zalać tężejącą truskwakową galaretką. Włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby galaretka i krem porządnie zastygły.
Zajadać
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2011/12/beatka.html