Wykonanie
Tort na życzenie syna koleżanki Justyny, miało być coś związane z wędkowaniem ale bez masy cukrowej. Troszkę przemyciłam masy w figurkach a tak to cały jest z masą
maślaną i
śmietanową.Zabawy przy tym sporo ale myślę że będzie miłym zaskoczeniem dla solenizanta :)

Składniki:
biszkopt:10 jaj15 łyżek z czubkiem
cukru zwykłego15 łyżek z czubkiem
mąki pszennej tortowej1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimasa śmietanowa:500 ml
śmietanki kremówki 36%500 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrupuszka
brzoskwiń w lekkim
syropiemasa
maślana:8
białek2 szklanki
cukru zwykłego400 g
masła prawdziwego2 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
solimasa cukrowa:1,5 łyżki
żelatyny1 , 5 łyżki glukozy25 ml
wody1,5 szklanki
cukru pudrudodatki:barwniki, żelki dżdżownice, patyczek na wędkę,
galaretka niebieska, sok z 1
cytryny odrobina
kakao
Robimy
biszkopt, lekko ubijamy
białka z
solą i dodajemy
cukier zwykły i
cukier waniliowy. Do ubitych na sztywno
białek dodajemy
żółtka mieszamy, następnie po woli wsypujemy przesianą
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Tortownicę 30 cm. smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką, wlewamy
biszkopt, wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 * do suchego patyczka. Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy części.Masa cukrowa.W 25 ml wrzątku rozpuszczamy
żelatynę, dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicę wysypujemy
cukier puder, wlewamy
żelatynę i zagniatamy by cały
cukier się wchłonął. Dzielimy na trzy części do jednej dodajemy odrobinkę barwnika niebieskiego, do drugiej odrobinkę czerwonego i żółtego, a trzeci zostawiamy biały. Zagniatamy każdą część i lepimy człowieczka i paszczę, to co zostanie masy łączymy i dodajemy jeszcze barwnika niebieskiego i robimy resztę głowy
ryby. Jak masa nam za bardzo wysycha możemy lekko namoczyć ręce w
oleju lub w wodzie i zagniatać z powrotem. zostawiamy figurki by nam trochę zaschły.Masa śmietanowa.
Brzoskwinie odsączamy z
syropu kroimy w kostkę.Ubijamy
śmietankę z
cukrem pudrem na sztywno, dodajemy
serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy by ładnie się połączyło. Wsypujemy
brzoskwinie do masy, mieszamy.Do
soku z brzoskwiń dodajemy wyciśnięty sok z jednej
cytryny i pół szklanki ciepłej przegotowanej
wody, tym nasączamy krążki
biszkoptowe.Na nasączony
biszkopt wykładamy masę.Masa
maślana.Podzieliłam składniki na dwie części.Ubijamy 4
białka w miseczce ustawionej nad parą ze szczyptą
soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy szklankę
cukru oraz łyżkę
cukru waniliowego i ubijamy do chwili aż
cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.Do wystudzonych
białek dodajemy po trochu kostkę
masła czyli 200 g które pokrojonego w małe kwadraciki o temperaturze pokojowej.Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal. Do tej całej porcji dodałam barwnik niebieski.Gotową masą posmarowałam cały tort cienką warstwą, i zrobiłam boki
tortu zostawiając wolne miejsce na inny kolor. Do reszty masy dodałam jeszcze odrobinę barwnika by był mocniejszy i dorobiłam resztę falbanek.Z następnych 4
białek, szklanki
cukru, łyżki
cukru waniliowego oraz kostki
masła robimy taką samą masę. Dzielimy na kilka części w zależności jak kolorowy będzie tort i jakie mamy barwniki.Częścią białej masy dokończyłam falbanki na
boku tortu.Poukładałam na środku figurki, z zielonej masy zrobiłam listki i podwyższenie by
galaretka nie wypłynęła, udekorowałam kwiatuszkami i napisem z dodatkiem
kakao. Do patyczka przywiązałam dżdżownicę, a drugą włożyłam na dno
galaretki (która nie poszła cała ).Tort wstawiamy do lodówki by dobrze zastygł.WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO




