Wykonanie
Proste a zarazem bardzo smaczne ciasto.

Składniki:dwa
biszkopty z 4
jajek każdy8
jajek12 łyżek
mąki pszennej12 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa
jabłkowa:6 dużych
jabłek1
galaretka owocowamasa serowa:500 g
sera np. z wiaderka3/4 szklanki
cukru200 g
masła1
jajko100 ml.
mleka1
budyń waniliowypolewa:50 g
margaryny3 łyżki
śmietany 18 %4 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
kakao extra ciemne

Pieczemy
biszkopty: Ubijamy 4
białka na sztywno z 6 łyżkami
cukru dodajemy 4
żółtka, 6 łyżek
mąki i jedną łyżeczkę
proszku do pieczenia. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. i pieczemy ok. 30 minut. Tak samo przygotowujemy drugi
biszkopt. Każdy po wystudzeniu kroimy na połowę.Następnie przygotowujemy masę
jabłkową,
jabłka obieramy, ścieramy na tarce i gotujemy w garnku podlewając odrobiną
wody, możemy dosłodzić jak są kwaśne. Jak są ugotowane wsypujemy
galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, już nie gotujemy, odstawiamy by trochę przestygło.Robimy masę
serową: W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier i
ser, podgrzewamy ciągle mieszając. W 100 ml.
mleka rozprowadzamy
budyń i jedno całe
jajko, jak
ser lekko pyrka wlewamy
budyń i mieszamy, aż zgęstnieje.Pierwszą część
biszkoptu smarujemy połową gorącej masy, następna część
biszkoptu,
potem masa
jabłkowa,
biszkopt i masa serowa i ostatnia część
biszkoptu.Wierzch ciasta możemy polać roztopioną
czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy
śmietanę,
cukier i
margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy
kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i
potem polewamy na ciasto.SMACZNEGO

