ßßß
Składniki:Ciasto- 6 jajek- 1 szklanka cukru-1 szklanka mąki przennej- 1 szklanka maku- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa- budyń śmietankowy/waniliowy- 1 kostka masła (200g).- biszkopty (najlepiej okrągłe)Polewa- 1 całe jajko-5 łyżek cukru- 3 łyżki kakao-3-4 łyżki mleka- pół kostki margarynySposób przygotowania:1.Ciasto:Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi jak doda się trochę więcej) , szklankę mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C.2.Masa:Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła.Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie.3.Polewa:Jajko utrzeć z cukrem i dodać mleko, wlać do garnka i dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu, dodajemy kakao cały czas mieszając. Po pozbyciu się grudek i do powstania jednolitej konsystencji, polewę wylać na biszkopty ( najlepiej łyżeczką , 1 łyżeczka na jeden biszkopt ).4. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce (lodówka, piwnica itp.) .Smacznego ;)Michał