Wykonanie
Składniki:Ciasto- 6
jajek- 1 szklanka
cukru-1 szklanka
mąki przennej- 1 szklanka
maku- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa-
budyń śmietankowy/waniliowy- 1 kostka
masła (200g).-
biszkopty (najlepiej okrągłe)Polewa- 1 całe
jajko-5 łyżek
cukru- 3 łyżki
kakao-3-4 łyżki
mleka- pół kostki
margarynySposób przygotowania:1.Ciasto:
Jajka ubijamy z
cukrem.Dodajemy szklankę
maku (nie zaszkodzi jak
doda się trochę więcej) , szklankę
mąki i
proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C.2.Masa:
Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny
budyń ucieramy z kostką
masła.Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy
biszkopty (
rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie.3.Polewa:
Jajko utrzeć z
cukrem i dodać
mleko, wlać do garnka i dodać
margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu, dodajemy
kakao cały czas mieszając. Po pozbyciu się grudek i do powstania jednolitej konsystencji, polewę wylać na
biszkopty ( najlepiej łyżeczką , 1 łyżeczka na jeden
biszkopt ).4. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce (lodówka, piwnica itp.) .Smacznego ;)Michał