Wykonanie
Smaczny chlebek, o bardzo ciekawym smaku.

Składniki:50 g
drożdży świeżych150 ml ciepłego
mleka2
jajka2,5 szklanki
mąki pszennejsól, szczypta
cukru50 g
masła200 g
mieszanki warzywnej4 średnie
pieczarki130 g
sera sałatkowo- kanapkowego solankowegoćwiartka
papryki czerwonejulubione suszone
zioła
Do rozkruszonych
drożdży dodajemy ciepłe
mleko szczyptę
soli i
mąkę robimy zaczyn, zostawiamy by ruszył. Do zaczynu dodajemy
mąkę,
sól,
jajka, dobrze wyrabiamy. Ciasto się klei więc musimy podsypywać
mąki, zostawiamy by podrosło.U mnie
mrożona włoszczyzna w słupkach, którą podsmażmy na
maśle dodając pokrojone,
pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Ser kroimy w kostkę,
paprykę również, dodajemy do
chleba razem z przestudzonymi warzywami. Doprawiamy do smaku
pieprzem i suszonymi
ziołami możemy dodać również świeże. Wyrabiamy jeszcze raz ciasto, podsypując
mąką. Wkładamy chlebek do foremki keksowej (30 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą, przykrywamy i czekamy by trochę ruszył (ok. 10 minut), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.A
potem po wystygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.

