Wykonanie

Składniki:ciasto:250 g
mąki pszennej1
jajko2 łyżki
oleju roślinnego100 ml ciepłej
wody2 łyżki stopionego
masłaszczypta
solifarsz:wypestkowane
śliwki200 g
sera białego3 łyżki
cukru pudrucukier waniliowy1
jajko1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejbułka tartaZostała mi połowa ciasta na strudel z poprzedniego posta, w tamtym przepisie jest całość przygotowania danego ciasta.Jeżeli robimy tylko na słodko, drugą część możemy zrobić z
jabłkami i
cynamonem,
brzoskwiniami albo z samym
serem z
rodzynkami. Możemy podwoić składniki farszu i zrobić dwie takie same.Na rozwałkowane ciasto, posmarowane stopionym
masłem i posypane
bułką tartą wykładamy
śliwki.
Ser mieszamy z
jajkiem,
cukrami i
mąkami. Wykładamy pomiędzy
śliwki, całość ciasno zwijamy.

Proponuję
śliwki układać skórką do dołu, wtedy przy zwijaniu nie porwie nam się ciasto, tak jak mi, powinno być nieco wyższe.Wierzch ciasta posmarować stopionym
masłem i posypać
cukrem, pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Podawać z
musem owocowym,
bitą śmietaną lub tak jak ja z
serkiem waniliowym wymieszanym z pokrojonymi
śliwkami.